Златните монети, за които в разследване на Антикорупционния фонд бизнесменът Илия Златанов твърдеше, че са изчезнали след изземането им при ареста на неговия сина, са открити в дома му. Това обявиха от Специализираната прокуратура по повод вчерашната акция в дома на Златанов.

Във вторник вечерта във Фейсбук изтече видео от камерите за видеонаблюдение в имота, където се води адресната регистрация на бизнесмена в столичния квартал "Симеоново". Кадрите показват как униформени извършват претърсване в жилището, което по непотвърдена информация обитава дъщерята на намиращия се в чужбина Илия Златанов - Пролетина.

"В хода на претърсването са намерени и иззети голям брой монети от жълт метал, документи и фактури. Към настоящия момент от извършения оглед на част от иззетите веществени доказателства - монети от жълт метал, се установява, че същите съвпадат с върнатите с постановления на прокурори при Специализирана прокуратура от 18 февруари 2020 г. и 26 март 2020 г. във връзка с подадена молба от лицето И.З., в качеството му на управител на "ИЗАМЕТ 1991" ООД. Монетите са върнати с приемно-предавателни протоколи. В постановленията се посочва, че монетите не са предмет или средство на престъпление и не подлежат на отнемане в полза на държавата по реда на чл. 53 от НК и по реда на ЗАНН и че връщането не би затруднило разследването", съобщават днес от Специализираната прокуратура.

Оттам уточняват, че "монетите са били иззети с протоколи за претърсване и изземване на 17 и 18 юли 2019 г. във връзка с разследване срещу организирана престъпна група, създадена с цел получаване на доходи чрез изнудване, длъжностни присвоявания, неизгодни сделки и за пране на пари в големи размери".

Снимки: Пресцентър на Специализираната прокуратура

"Продължава огледът на останалата част от иззетите на 7 юли 2020 г. веществени доказателства, с оглед установяване дали същите съвпадат с върнатите с приемно-предавателни протоколи. При констатирани нови обстоятелства, които не биха попречили на разкриване на обективната истина, Специализирана прокуратура ще уведоми българската общественост", добавят от Спецпрокуратурата.

Снимки: Пресцентър на Специализираната прокуратура

Новината получи коментар и лично от главния прокурор Иван Гешев. На официалния си профил в "Туитър" той призова представителите на Антикорупционния фонд да поднесат извинение за обвиненията за заграбване на имуществото на Илия Златанов, като нарече твърденията им хибридни атаки.

Във видео на Антикорупционния фонд бизнесменът обяви, че от трезори на съпругата и сина му били иззети 35 кг злато на стойност над 4 милиона лева. Той настоява, че по документи ценният метал му бил върнат, но всъщност изчезнал в багажника на колата на Любена Петрова - съпруга на бившия следовател Петьо Петров.