Спецпрокуратурата и разследващи обискират тази вечер имот на булевард "Симеоновско шосе" 192 А в столичния квартал "Симеоново". БНТ съобщи, че къщата е собственост на бизнесмена Илия Златанов, който притежава най-голямата фирма за асансьори у нас - "Изамет".

Действията, които се извършват след разрешение от съдя, са по досъдебно производство, свързано със съмнения за измама. В къщата обаче живее дъщерята на Златанов - Пролетина, а по неофициална информация самият той е в чужбина.

От прокуратурата отказаха подробности, докато не приключат следствените действия.

Името на Златанов изплува преди дни от разследване на журналиста от Антикорупционния фонд Николай Стайков, озаглавено "Осемте джуджета". В него бизнесменът разказва пред камера за опита на членове на семейството му да завземат бизнеса, за което подавал сигнали до институциите, но без резултат. Той намесва и името на бившия столичен следовател, сега адвокат - Петър Петров - Пепи Еврото, за когото твърди, че има връзка с опита да бъде принуден да прехвърли бизнеса си.

През уикенда от прокуратурата съобщиха, че е назначена охрана на Стайков, който се оплака, че е получавал заплахи, а домът му е вандализиран заради разследването. Дни преди да бъде публикувана първата му част, журналистът получил няколко обаждания с въпроси като "Погребална агенция Стайкови ли е?", заради което е подал сигнал в полицията.

От Антикорупционния фонд също съобщиха за обиска в дома на Златанов.

Утре се очаква повече информация от държавното обвинение.