Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет избра трима представители за европейски делегирани прокурори от необходимите шест, предаде БТА.

Предстои те да бъдат одобрени от Европейската прокуратура, това са - Василен Бенчев от Софийска районна прокуратура, Михаела Райдовска и Юлиана Христова от Софийска градска прокуратура.

В днешната процедура трябваше да участват осем кандидати, един изпрати заявление, че се отказва - Иван Кучиев, а Бойко Атанасов и Милко Момчев не се явиха.

По време на изслушването членовете на колегията задаваха въпроси на кандидатите за устройството на европейската прокуратура и функциите на европейските прокурори. Стана известно, че част от прокурорите не са внасяли и работили по изготвянето на обвинителен акт за икономически престъпления - злоупотреби със средства на ЕС, тъй като са районни прокурори.

Наблюдаваме една процедура, при която може би кандидатите се представиха на по-ниско ниво, отколкото предната, каза Стефан Петров по време на дебата.

Калина Чапкънова коментира, че интересът към процедурата видимо е спаднал, с оглед отказалите участие в нея, а Евгени Иванов добави, че "имаме петима кандидати за шест места - ситуацията е ясна".

Според кадровиците освен избраните трима, останалите не са се представили на необходимото ниво. Главният прокурор Иван Гешев не взе участие в днешното заседание на колегията.

Поредната процедура за избор на европрокурори беше обявена на 27 юли. В момента европрокурорите от България са девет души при предвидени десет. Преди три месеца европейският главен прокурор Лаура Кьовеши поиска те да станат 15 заради сериозната натовареност.