Специализираният съд допусна искането на отстранения кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева да бъде прегледана от редица специалисти заради влошеното й здравословно състояние. Така в рамките на седмица онколог, ендокринолог и психолог ще решават дали състоянието й позволява тя да остане в Сливенския затвор, където е задържана под стража. Тогава и съдът ще вземе своето решение.

"Вече има обилна медицинска документация, която показва, че Иванчева страда от аденом на хипофизата. Тя е поставена в екстремна и необичайна среда", обясни адвокатът й Димитър Марковски, син на Марин Марковски, цитиран от БТА.

Така той обоснова искането си за психолого-психиатрична експертиза и подчерта, че на Иванчева са изписвани психоактивни препарати в ареста. Сега тя приемала антидепресанти.

Самата Иванчева разказа, че условията в затвора са ужасни. 23 часа в денонощието пребивавала на изкуствена светлина, която била само от една крушка, а разходката на открито било само за час в каре между бетонни стени.

Адвокат Димитър Марковски

Снимка: Булфото

"Дори и да си невинен, ще признаеш вина, за да излезеш по-бързо", каза екскметицата, но подчерта, че тя самата няма да се пречупи.

"Спокойна съм, че делото ще започне по същество. Истината ще излезе наяве и тя е в наша полза", коментира Иванчева пък факта, че миналата седмица заедно със заместничката й Биляна Петрова и бившия кмет на "Младост" Петко Дюлгеров бяха дадени на съд.

Снимка: Булфото

По думите й в обвинителния акт никъде не ставало ясно, че са искали пари. Според прокуратурата обаче тримата са поискали 500 000 евро от бизнесмена Александър Ваклин, за да бъде задвижена процедура за строеж. Обвинителите твърдят, че има доказателства, че те са взели 75 000 евро, точно преди да ги задържат преди 4 месеца.

"Г-н Ваклин и г-н Дюлгеров в самите си срещи сами са си договаряли процентите, сами са си говорили вноските, сами са си определяли сумите. Никъде няма където да съм поискала и получила дар, както говорят. СРС-тата имат такива доказателства в наша полза и съм спокойна, че вече сме в съдебна фаза. Спокойна съм, че вече ще има съдия, който ще гледа двустранно на нещата и ще бъде справедлив. Очаквайте новини", каза още Иванчева, предаде БНР.

Снимка: Булфото