Десислава Иванчева и Биляна Петрова напуснаха ареста на ул. "Майор Векилски" в София с кола на столичното 7-о РУ. От нея те махаха на свои близки, които ги чакаха отпред.

След 8 месеца зад решетките, отстранената кметица на столичния кв. "Младост" и заместничката й, които са подсъдими за искане на подкуп от 500 000 евро, бяха освободени под домашен арест, а полицията ги откара по домовете им. 

Малко по-рано вкъщи беше отведен и соченият за посредник в корупционната сделка бивш кмет на район "Младост" Петко Дюлгеров.

"Още не мога да повярвам. Очаквах, че няма да ме пуснат. Вече три пъти на първа инстанция ме освобождаваха, но на втора ме остяваха в ареста. Нямам угризения, свързани с работата ми. Развълнувана съм, че съм си у дома", заяви пред журналисти Иванчева, след като беше посрещната в блока си от своите съседи с цветя.

Обвинената в корупция заяви, че първо ще се изкъпе и ще седне на терасата, за да види светлина и да подиша въздух

Снимка: bTV

"Психически не сме добре, оглупели сме в истинския смисъл. Много е трудно - физически и психически не сме добре. Това е перверзия, прокуратурата да държи толкова да сме затворени. Никога няма да си позволя да наруша домашния арест и да се върна там, където ни малтретираха и унижаваха", коментира Иванчева. Рано или късно истината ще излезе. Много ще ни е трудно. Това е един свят, който е лъжовен и неистински. Много неща разбутахме, например откраднатите 14 апартамента от времето на Борисов като кмет, пуснахме ги на прокуратурата, разследване няма", допълни тя. 

Снимка: БТА

Иванчева се закани да съди експертите, изготвили експертизите по делото.

"Прокуратурата излъга, Гешев (зам.-главният прокурор Иван Гешев - б.р.) каза, че сме броили парите, а г-жа Петрова си ги била сложила в чантата, оказа се, че няма такова нещо. Смаза ме, че може такива хора да не направят правилните експертизи", допълни тя.

Иванчева се показа на входа на дома си с двете си кучета, видимо щастлива

Снимка: Булфото

Прокуратурата се съгласи двете жени да бъдат пуснати за празниците, но след това смята отново да поиска те да бъдат върнати зад решетките. Така мярката им за неотклонение се променя в по-леката - "домашен арест".

Адвокатите им настояваха Иванчева и Петрова да бъдат освободени, тъй като няма опасност да извършат ново престъпление или да се укрият, както и заради влошеното им здравословно състояние. Вчера беше съобщено, че за пускането им може да стане пречка липсата на проследяващи гривни, но явно все пак този проблем е отпаднал.