Заместник-главният прокурор Иван Гешев явно намекна, че определени действия или бездействия по отношение на Специализираната прокуратура и Специализирания съд се извършват, за да може тя да не може да си върши работа. В тази връзка той обяви, че ако не се решат социално-битовите и кадровите проблеми в спецструктурата, то тя може да спре да функционира нормално до края на годината.

Зам.-главният прокурор Иван Гешев коментира още проблема с кадровото и материалното обезпечение на специализираните правосъдни органи. Той отбеляза, че ако не се решат тези проблеми специализираният съд ще блокира до края на годината. И допълни, че в настоящите условия не може да се очаква бързо правосъдие. По думите му са необходими още съдии и прокурори, както и по-голяма сграда за спецсъда.

"Смятам, че е разбираем отпорът, който се среща във всякакви среди срещу съществуването на специализираните структури. Той е обясним. Факт е, че тези структури започват да вършат работата, за която са създадени и работа, която отдавна е трябвало да се свърши. Тази съпротива ще нараства. Ще се направи всички възможно тези структури да престанат да съществуват или да се затрудни максимално работата им, включително и с кадровото им незапълване и с непредприемане на своевременни действия за решаване на социално-битовите условия на съда. Ако не се решат тези условия, Специализираният съд ще блокира до края на годината", обяви Гешев, който доскоро бе ръководител на Специализираната прокуратура.

"Ще ви припомня, че в Спецсъда има висящо производство за присвояване на над 2.5 млрд лева от банка. Предстои внасяне на обвинителен акт, което е уникално за правната история на България. Предстои внасяне на обвинителен акт за организирана престъпна група, занимаваща се с реекспорт на лекарства, особено важни за живота на българските граждани. Внесен е обвинителен акт за поискан подкуп от 500 000 евро и получен такъв от 70 000 евро - размер, какъвто не познава историята на България до момента. Ще посоча и случая със задържани служители на НАП - в резултат на това бяха предприети мерки от Правителството и беше закрит цял сектор от НАП, бяха предприети и дисциплинарни мерки за над 300 служители от сегмент "Оперативен контрол" на НАП. Излишно е да посочвам новите случаи с откритите 10 млн. евро, които ние смятаме, че са предмет на престъплението пране на пари", уточни прокурор Гешев, цитиран от "Фокус".