Очаква се през месец май Испания да реши окончателно дали ще екстрадира Ветко и Маринела Арабаджиеви у нас, заяви заместник-главният прокурор Иван Гешев заяви пред "По света и у нас".

Първата инстанция на испанския съд е разрешил екстрадицията на Ветко и Маринела Арабаджиеви. Двамата са обжалвали и сега се очаква окончателно решение.

"Доколкото разполагам с предварителна информация, това ще е в началото на май месец. Работи се по делото, имаме готовност, макар че то е огромно, да го приключим в максимално кратки срокове, доколкото е възможно при това море от доказателства", каза Иван Гешев.

Испанските власти са ни предали иззетите от Арабаджиеви 26 телефона. Съдържанието на 6 вече е анализирано от прокуратурата и данните са приложени по делото.

"Интересни неща, които са от предмета на досъдебното производство, анализ на определени, включително, ако говорим за жълтата част, анализ на служители от НАП с кой могат да се разберат, с кой не могат да се разберат, с кого са близки, с кого не са близки. Упорито търсене от явни източници за информация за мен, за съдии конкретно от Специализирания наказателен съд", уточни зам.-главният прокурор.

Той потвърди, че в телефоните има данни, че издирваните Арабаджиеви зад граница са опитвали да въздействат по някакъв начин върху самото разследване, върху досъдебното производство, да укрият доказателства.

Иван Гешев определи присъдите срещу Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров като успех за специализираната прокуратура. Коментира обаче, че ако от мотивите излезе оправдателно произнасяне за получаването на подкупа, държавното обвинение ще протестира пред Апелативния спецсъд.

"По това дело бяха събрани всички възможни доказателства. Колеги са казвали, че за 30 г. опит нямат толкова събрани доказателства от всякакъв характер", Иван Гешев, зам.-главен прокурор.

Гешев е категоричен, че тезата на Петко Дюлгеров за натиск при разпита и отказа му от показания е защитна.

"Така правят всички подсъдими. Така правят и циганите, включително по делата. Това е масово. Въпросът е, че не очаквахме, че той няма да даде обяснения в хода на съдебното производство", каза Гешев.

След присъдата, пред медиите, Петко Дюлгеров обясни, че на 17 април 2018 г. преди да бъде арестуван се е срещнал с бизнесмена Александър Ваклин и от него е получил 14 000 евро консултантски хонорар.

"Някои му викат хонорар. Други му викат подкуп. Зависи от гледната точка на всеки. В случая според нас или представителите на прокуратурата това е подкуп. Той просто си е взел процента от сумата, която е предал на останалите подсъдими", коментира зам.-главен прокурор.

Иван Гешев обясни, че не иска да участва в избора за главен прокурор, защото различни групи вътре и извън съдебната власт се опитват да влияят с нечисти намерения и средства. Даде пример с протеста, който подкрепя едновременно Десислава Иванчева и Лозан Панов и изрази възмущение, че съдия номер едно не се е разграничил.

"За никого не е тайна каква е ситуацията да кажем във Върховния касационен съд и каква позиция заема председателят му. Значи, ако ти искаш да си адвокат, ставаш адвокат, търсиш си клиенти и ти плащат, но не седиш в магистратурата. Ако искаш да си политик, отиваш правиш си партия, ставаш член на партия, кандидатираш се, но пак не седиш в магистратурата. И за мен това, казвам го откровено и ясно, с ясното съзнание за всички последствия, които ще последват след това нещо, е навлизане на политиката в съдебната власт", каза още зам.-главен прокурор.

Иван Гешев коментира още, че се работи по проверките на имотните сделки на политици и лица заемащи високи държавни постове.