Веднага след встъпването в длъжност главният прокурор Иван Гешев даде първото си интервю за Българската национална телевизия, където коментира започналия дебат за промени в конституцията и мястото на прокуратурата.

"Към момента не съм чул рационални, конкретни идеи, юридически аргументирани идеи, които да бъдат обсъждани. Т.е. ние почваме един дебат, за да установим какъв е предмета на дебата. Така че аз не съм наясно какъв е предметът на този дебат, към момента. Ако е за място на прокуратурата, тази тема се повдига от дълги години. Тя е решена с едно конституционно решение. Този проблем може да бъде решен само с Велико Народно събрание. Моето лично мнение, а съм сигурен и за цялата прокуратура, че ще бъде против това прокуратурата да бъде извън съдебната власт. И ще обясня защо. Защото тогава ще отиде към изпълнителната власт и приключваме с въпроса за независимостта на всеки един прокурор. И няма да ме питате - как ще устоите на политически натиск. Този политически натиск ще бъде ежедневие", коментира Иван Гешев пред БНТ.

Според него политическите идеи са на "един сегмент от политици извън НС" за унищожаване на прокуратурата.

"Пътят към ада е постлан с добри намерения. Цели се не механизъм за контрол, а механизъм за отстраняване на конкретен главен прокурор, който не се харесва. Унищожаване по начина, по който беше унищожено следствието по времето на Иван Костов", каза Гешев и уточни, че по време на премиерския си мандат Иван Костов не е харесвал шефа на следствието Бойко Рашков.

"Поемам една прокуратура, която е в добра кондиция, която е подредена и има административен капацитет", каза още новият главен прокурор. Той добави, че няма структура и организация, която да е без проблеми. Въпросът е всяка да решава собствените си проблеми, а да не прехвърля отговорността за тях на други.

"И, както казах при встъпването си, ние знаем, че не сме безгрешни и затова няма първи да хвърлим камък. Ще се насочим към решаване на собствените си проблеми, а няма да ги прехвърляме на други", заяви Гешев.

Като най-сериозният краткосрочен проблем той посочи формирането на екип, защото "от създаването на екип с общи цели, който работи заедно, а не поотделно, зависи много. Никой еднолично, и главен прокурор включително, не може да управлява каквато и да е структура и организация."

"На мен най-много ми се иска след тези 7 години ситуацията с битовата престъпност да седи по различен начин. Да не гледаме по телевизията как се убиват възрастни хора, които са дали живота си и труда си за изграждането на тази държава, как ги палят в къщите им. /.../ Надявам се да не говорим вече толкова за корупция и се надявам прокуратурата да излезе по-силна този мандат", добави Иван Гешев.