Главният прокурор Иван Гешев трябваше да проведе среща с председателя на Парламентарната група „БСП за България“ Корнелия Нинова по нейно искане и с оглед на заявеното й желание да предостави информация от значение за водените разследвания по повод водната криза в Перник. Поради публично заявеното намерение от лидера на БСП да бъде проведен брифинг в града с основна тема – срещата в прокуратурата, същата беше отменена от главния прокурор, съобщиха от държавното обвинение.

"Прокуратурата на България няма да позволи да бъде използвана за постигане на политически цели и в нарушение на конституционно регламентираните й правомощия, независимо от политическия субект. По всяка информация или сигнал за извършено престъпление, прокуратурата ще извърши проверка и ще предприеме необходимите действия, съгласно българското законодателство", се казва в официалното съобщение.

От пресцентъра на прокуратурата допълниха, че при заявена необходимост за предоставяне на информация от значение за упражняване на парламентарните правомощия на народните представители, поради значимостта и обществения отзвук на проблемите с водоснабдяването на населението в района на Община Перник, главният прокурор Иван Гешев има готовност да предостави на Народното събрание обобщени данни за предприетите действия, след съгласуване с наблюдаващите прокурори .

Съзнавайки своята отговорност към българските граждани, Прокуратурата на Република България периодично ще информира обществото за напредъка по взетите на специален надзор от прокурор от ВКП разследвания, казват още от държавното обвинение.