"Аз разбирам, че в момента много хора имат интерес от слаба и неработеща прокуратура, но съм сигурен, че това не искат хората". Това каза главният прокурор Иван Гешев в Ихтиман, където се провежда спецакция по линия на битовата престъпност, съобщи Нова телевизия, като се позова на  БГНЕС.

Главният прокурор определи като наглост искането за промени в дейността на прокуратурата от страна на адвокати на подсъдими.

"Лица, които вие медиите наричате олигарси, искат неработеща прокуратура", заяви още Гешев. Според него враговете на прокуратурата искат да блокират нейната дейност чрез законодателни промени. Отговорът на обвинител №1 обаче е, че прокуратурата ще продължи да работи, така, както досега.

"Оттук нататък имаме една гранична линия - от едната страна са интересите на хората, които ние смятаме да защитаваме, от другата страна са престъпниците и олигарсите. А политиците - президент, премиер, депутати, трябва да решат коя страна избират", каза още Иван Гешев.

По повод екстрадицията на Васил Божков, който е в Обединени арабски емирства, Иван Гешев каза, че и прокуратурата, и българската държава са си свършили работата. "Говорено е с тамошната прокуратура на високо ниво. Топката е в друга държава", каза главният прокурор.

Същевременно стана ясно, че двама прокурори от Върховна касационна прокуратура са били на работно посещение в Обединените арабски емирства от вторник до днес. Те са обсъдили на среща в Бюрото на Главния прокурор на ОАЕ в Абу Даби възможността за подписване на меморандум за сътрудничество между прокуратурите на двете страни, става ясно от съобщение на българската прокуратура.

В рамките на разговорите прокурорите от България обсъдили и наказателно правни въпроси от взаимен интерес.

Днес на територията на общините Ихтиман и Костенец се провежда специализирана полицейска акция по линия на битовата престъпност.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов съобщи, че до момента има десет задържани лица в двете общини. Задържан е и 1 кг марихуана, както и цигари без бандерол.

По-късно властите ще обобщят резултатите от действията в района.