Десислава Иванчева е един обикновен криминален случай, който може би няма да се повтори, защото е направен много елементарно. Това каза заместник-главния прокурор Иван Гешев в "Събуди се" по Нова телевизия.

Той обясни, че не разбира фиксацията върху делото и коментира, че интересите на различни олигарси са направили случая интересен:

"Делото срещу Иванчева го направиха важно интересите, които седят зад него. Дребните политически интереси на някакви образувания, които се наричат партии, се съчетаха по странен начин с тези на олигарсите, които са в ареста. Съчетаха се с интересите на хората, които се укриват в Сърбия. Съчетаха се с личностни интереси. И така се получи едно голямо кълбо от интереси, което превърна това дело в толкова интересно и толкова медийно. Част от това нещо се дължи на лошия късмет на мястото, където стана задържането на това лице и от един човек, който е разследван за корупция, който е невинен, защото няма присъда, но се опитват да го превърнат в знаме на борбата с корупцията".

Преди дни Десислава Иванчева бе осъдена на първа инстанция на 20 години затвор за подкуп в особено големи размери.

На въпрос защо Иванчева получава 20 години, Гешев посочи, че това, че досега не е имало такава присъда, не означава, че и сега не трябва да има.

"Иска се борба с корупцията като в Румъния и в един момент се случва", коментира той. Той посочи, че битката на първа инстанция е приключила и коментира, че продължава тази на втора инстанция. "Това е една дребна битка на базата на голямата война с корупцията", посочи той.

Гешев поясни, че все още не са ясни мотивите на съда. Затова не се знаело и за какво точно Иванчева, бившата й заместничката Биляна Петрова и предшественикът й на кметския пост в "Младост" Петко Дюлгеров са признати за виновни - дали за искане или за получаване на подкуп.

"В залог на това дело се превърна оценяването на Специализираната прокуратура. Но това е дребна битка на фона на голямата борба с корупцията, обикновен криминален случай, който скоро вероятно няма да се повтори, защото е направен много елементарно и никой не взима пари по този начин", каза още Гешев.

Той бе категоричен, че това, че в хода на делото Дюлгеров се отказа от първоначалните си показания, не е учудващо.

"Традиция" било и подсъдими да твърдят, че са свидетелствали под натиск, както постъпи и Дюлгеров. Първоначално пред разследващите той заяви, че е бил посредник при получаването на подкуп, който Иванчева поискала от бизнесмена Александър Ваклин, за да придвижи преписка за строеж. След това разказа как е подхвърлил в колата на бившата кметица 70 000 евро, които бяха намерени при задържането й в центъра на София преди година.

Заместник-главният прокурор коментира и темата с арестите на телефонни измамници.

"Вчера беше задържан едва ли не цял колцентър. Вътре бяха около 30 човека с сградата", каза Гешев и припомни, че 11 от задържаните са с мярка задържане под стража за 72 часа.

Гешев уточни, че 6 от лицата все още са в Румъния и за тях ще бъде изискана заповед за екстрадиция.

"Държавата беше в дълг към възрастните, които страдат от този тип престъпност, на които им се прибират и крадат и последните спестявания", добави Гешев и посочи, че тези средства може би са пестени цял живот.

"Подходихме по-различно към това престъпление, директно към организираната група и работихме с МВР по цялата структура. Имаме добро взаимодействие", допълни Гешев.

"Подходихме комплексно към този случай. Когато се свършиш работата някой винаги казва, защо не по-рано. Не можем да носим вини, към моменти, когато не са съществували тези структури. Трябва да бъдат поздравени служителите, че по някакъв начин ще има справедливост", коментира още зам. главният прокурор и отбеляза, че думите му тези случаи са обвързани с големи суми пари.

По думите му Специализираният съд и специализираната прокуратура са ценни за държавата и тя трябва да се грижи за тях, защото правят нещо, което никой друг не прави в страната.