Занимаваме се с групата на Мартин Божанов като някакво изключително явление, след като всички факти за нея са ясни. Това заяви пред БНР адвокат Ина Лулчева.

"Започваме да коментираме проблемите в съдебната система, когато се случи едно убийство. А те са поредица от факти, които ни дават основание да се притесняваме, но подминаваме.

Още през 1992 година съдебната система беше разклатена. Тя е консервативна и когато се наруши целостта и моралът ѝ с неоснователни произволни смени, се създава опасност за такива явления.

След това дойде ерата на Татарчев, който каза, че само Господ е над него.Тогава възникнаха групировките, които получиха влияние в съдебната система и прокуратурата. После дойде главният прокурор Филчев, при когото имаше самоубийство на прокурор и отново не се възцари добрата практика. Започна задържането на хора като репресия. По времето на Борис Велчев имаше известно успокояване на системата, но без да се изчистят практиките, които бяха създадени. Борисов пък каза в интервю: "Да, аз избрах Гешев, защото оцених оперативните му способности".

Това е едно материализиране на зависимостите в съдебната система, които съществуват от много години".

Средството за въздействие е в магистратите, полицаите, прокурорите и съдиите, посочи тя.

"Те използват това, че системата създава възможност да се образуват дела без да има данни за престъпление, за да се изнудват хората да плащат пари".

Специализираният съд беше съд на властта за делата, които иска на всяка цена да спечели, посочи адвокат Лулчева.

"Магистрати, които се съгласяват да правят услуги, не могат да има високи професионални и морални качества".

Комисията в НС може да свърши работа като събере публично всички факти, смята тя.

"Това е шанс да се покаже, че недоверието е неоснователно. Тя трябва да провери защо информацията, която са имали ДАНС и ГДБОП за Мартин Божанов, не е в прокуратурата".

Адвокат Лулчева напомни също, че се е тръгнало към разплитане на случая "Осемте джуджета" след избирането на Борислав Сарафов, но към момента има пълно затишие.

Проблемът е, че зависимостите съществуват, заяви тя и даде за пример делото "КТБ".

"Делото "КТБ" е направено по начин, по който да не приключи никога, за да не се разбере ефективно кога е разграбена банката".

Много лош показател за системата е това, което видяхме, че се е случило със съдия Цариградска, отбеляза адвокат Лулчева.

"Това е едно безобразно проявление на тази система. Един съдия не е получил защита. Много хора се отчайват".

Тя коментира и избора на членове на ВСС.

"Притеснявам се, че ако сега не се случи избор на действително достойни хора за членове на Висшия съдебн съвет, надеждите ни за промяна ще изтлеят. Това ще бъде сигурен лакмус за това дали има желание за промени".