Свидетелят на прокуратурата по делото "КТБ" Бисер Лазов се яви в съда. Днес той ще трябва да даде показания, както и да отговаря на въпросите на адвокати. Очаква се разпитът на някогашния доверен човек на банкера Цветан Василев да продължи през целия ден.

Лазов се е смятал за дясната ръка на Василев буквално до затварянето на Корпоративна търговска банка през юни 2014 година, след което отива с документи в прокуратурата и започва да разказва как е била източвана някога четвъртата по влияние банка, отбеляза БНР.

Показанията на Бисер Лазов са основата на прокурорска теза срещу съдения задочно Цветан Василев, описана в томовете обвинителен акт, наречен от авторите си "Общ поглед върху "Модела КТБ"", изтъква националното радио.

Достоверността на показанията на Лазов е обект на задочен спор между страните от началото на процеса. Адвокати го обвиняват, че атакува Цветан Василев, за да опази себе си от наказателна отговорност, от прокуратурата пък твърдят, че хора на Василев се опитвали да профилактират Лазов, за да оттегли показанията си.

Иван Гешев - прокурор по делото

Снимка: Булфото

Освен Цветан Василев, който от началото на разследването е в Сърбия, подсъдими за източването на над 2,5 млрд. лева са общо 17 души. Защитават ги близо 40 упълномощени и резервни адвокати.