Главният архитект на София Здравко Здравков делегирал правомощия на отстранената кметица на столичния квартал "Младост" Десислава Иванчева да спира и разрешава строежи до 15 метра. Пред Спецсъда, където днес свидетелства по делото за подкуп срещу нея, заместничката й Биляна Петрова и бившия районен кмет Петко Дюлгеров, той обясни, че тя сама си поискала тези правомощия. Това станало още в началото на нейния мандат. Здравков призна, че принципно нямало такава практика, предаде БТА.

Пред съда той разказа още, че и при него имало редица сигнали за забавени преписки от страна на Иванчева, като сред тях била и тази на основния свидетел по делото Александър Ваклин. Именно строителният предприемач подаде сигнал срещу кметицата, че му иска пари. Така при акция освен нея, беше арестувана и заместничката й Биляна Петрова, както и бившият районен кмет Петко Дюлгеров.

Здравков разказа, че бил посъветван да подаде сигнал за забавените преписки в спецпрокуратурата. Така и направил в края на миналата година. А днес си спомни, че Иванчева бавела обявления за подписани от него разрешителни за строеж. Заради това Здравков дори инициирал изслушването й в Столичния общински съвет, но ефект нямало.

В същото време и на днешното заседание започна с искане на подсъдимите да бъдат отложено. Биляна Петрова заяви пред съда, че не е  готова със защитата си, тъй като в ареста контактувала със затруднения с адвокатите си. Освен това често личните разговори между тях били слушани от охраната. Тя допълни, че не е чела протоколите за разпит на призованите за днес свидетели, които основно са служители на общината, съобщи "24 часа".

След съвещание обаче съдът обяви, че искането на Петрова е неоснователно и че тя е имала предостатъчно време да се запознае с всички материали по делото. Въпреки това, съдия Иво Хинов й даде 1 час да чете заедно с адвокатите си в съдебната зала. Иванчева също се възползва от тази възможност.