Прокуратурата е осъдена да плати обезщетение от 63 000 лева на гинеколожката д-р Нина Байчева, която миналата година беше окончателно оправдана по обвинението, че поради немарливост е причинила смъртта на новородено в Тетевен, съобщава "Лекс".

Лекарката, която е с над 30-годишен стаж и беше шеф на АГ-отделението в тетевенската болница, бе обвинена затова, че на 22 април 2015 г. при водене на раждане, поради немарливо изпълнение на работата си като дежурен лекар и по непредпазливост, е причинила смъртта на новороденото момиченце два дни след раждането.

Бебето на родилката Наташа Габровска почина в плевенската болница на 24 април 2015 г. Причината за смъртта е тежка асфиксия при раждането, придружена с родови травми и кръвоизлив, които довели до полиорганна недостатъчност, шок и неонатална кома.

Делото в окръжния съд в Ловеч приключи само за 6 месеца и през есента на 2016 г. д-р Байчева беше осъдена условно на 2 години затвор и получи забрана да работи като лекар за същия период. В началото на 2017 г. апелативният съд във Велико Търново потвърди условното наказание на гинеколожката, но след това Върховният касационен съд (ВКС) отмени присъдата и върна делото на втората инстанция.

В края на 2018 г. нов състав на Апелативния съд оправда д-р Байчева, но ВКС отмени присъдата, когато през 2019 г. за втори път върна делото във Велико Търново, тъй като прецени, че липсват мотиви за част от изводите на съда. При третото разглеждане на процеса в апелативния съд е била назначена деветорна експертиза по указание на ВКС, след което лекарката отново бе оправдана, а присъдата бе оставена в сила от върховните съдии в началото на миналата година.

От окончателното решение стана ясно, че поставената на родилката доза "Окситоцин" не е била завишена, не е била констатирана вторична родова слабост, не са установени данни за тесен таз или за пелви-фетална диспропорция. В хода на делото е изяснено, че максималната стойност на медикамента е 38-40 капки, а на родилката е направено вливане от 36 капки.

Делото срещу лекарката е продължило близо 5 години и половина, а веднага след края му тя е завела в Софийския градски съд (СГС) иск срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). В него Байчева претендира 63 000 лева обезщетение за морални вреди от повдигнатото ѝ обвинение и още 17 000 лева за имуществени вреди от направените разходи за адвокати, пише още "Лекс".

В иска си д-р Байчева твърди, че делото я е обезверило, спряла е да контактува с хората в Тетевен, притеснявала се за семейството си и се опитвала да го щади. Една част от познатите и пациентите ѝ се отдръпнали от нея, а за да избегне лошото отношение на хората в града, гинеколожката се преместила да живее и работи в София, но и отнело много време да се докаже отново като професионалист. Освен това информация за делото е публикувана периодично в медиите, като това било правено по негативен за нея начин.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.