"Васил Божков има широкоспектърна криминална дейност, като голям сегмент от нея са т.н. културно-исторически дейсноти, други ги наричат артефакти. Към момента са иззети над 4000 предмета, при законно регистрирани 200. Очакванията на прокурорите са, че бройката на тези предмети с белези на културно-исторически ценности, може да надхвърли 10 000, а може да достигне и 20 000". Това разкри в предаването на Канал 3 "Офанзива с Любо Огнянов" главният прокурор. Иван Гешев.

"Голяма част от тези предмети са със следи от пръст, с надписи от конкретни части на България, с имена вероятно на иманяри, които са ги изкопали, т.е. са ги откраднали от българския народ. Това е само един малък сегмент от разследването срещу Васил Божков, има още много сегменти с потенциално незаконен характер, за които се изисква заплащане", допълни той.

"Досъдебното производство, което е с икономически профил, защото той има повдигнато и досъдебно производство с криминален профил. За никого не е тайна, че тези връзки съществуват още от зората на прехода. Връзката бизнес, сенчест бизнес, бизнес, който в България е по-известен и като бандитски . Така се натрупа капитала след 89г. и всички сме свидетели на това нещо и връзката на тези бизнесмени, които останаха сенчести или се опитаха да се избелят с политическата класа, с политически проекти, определени политици. Тази връзка, която се изгради след 89г. и вероятно продължава да съществува и е видима на всички български граждани.", каза главният прокурор.

"Стратегията на всички олигарси е една и съща, стремят се да покрият целия спектър, за да няма празно. Всички те бяха много щастливи, живееха в една супер правова държава, когато никой не им търсеше отговорност за откраднатото от българските граждани и за извършени деяния. До този момент те живееха в една правова държава, всичко беше наред, държавата беше демократична, една уникална политическа и правна система. В момента, в който прокуратурата повдига съответни обвинения, когато се ангажира наказателната им отговорност , в този момент се оказва, че България, като пълноправен член на ЕС не е правова държава. Правови държави са Сърбия, страни от близкия Изток и т.н. Това е обяснимо, те правят всичко възможно за да се защитават, а това че се насочват към политически проекти, още веднъж показва тази връзка, която очертах - сенчест бизнес, олигархичен бизнес, политически зависимости.", коментира Иван Гешев.

"Екстрадацията на Васил Божков в България зависи от политическото решение на въпросната държава, в случая ОАЕ. В случая с Цветан Василев е Сърбия, тази държава прави всичко възможно за да не бъде ектсрадиран. В страни извън ЕС решенията в крайна сметка са политически. Ако не беше обвиняемия Божков и Цветан Василев щяха да отидат в някоя друга страна от ЕС. Не отиват там, защото там стандартите са основани само на закона и не се взимат политически решения по отношение на екстрадицията.", допълни той.

Ръководителят на държавното обвинение заяви, че ДАНС не са били информирани от банката на Божков за изтеглени големи суми, каквото задължение са имали по закон. За транзакциите съобщи самият обвиняем в опит да докаже, че е бил рекетиран от властта, а сумите е използвал за даване на подкуп.

ДАНС проверява движението на средства по банковите сметки на Божков, стана ясно от думите главния прокурор.

В българското и европейското законодателство отговорност се носи не само от приемащия, а и от даващия подкупа, а в този смисъл стратегията на Божков не е издържана от юридическа гледна точка, изтъкна Иван Гешев.

Той обясни, че сигналите по имейл до него, за чийто адресат се смята Васил Божков, вече са станали над 10.

"Дали е достоверен един сигнал или не е достоверен, може да каже наблюдаващият прокурор", уточни той.

Относно политическите амбиции на бизнесмена, каквито са изразявали и други хора с повдигнати обвинения, Иван Гешев коментира: "Те правят всичко възможно, за да се защитават".

Главният прокурор коментира и казуса с убиеца Джок Полфрийман, който пожела нов процес.

"Моето мнение, че убиецът на българското момче, на който бяха опростени 8 години от присъдата му, без да е платено най-малкото това, което е присъдено като обезщетение на семейството е тема на друг разговор. Той прави това, което го съветват неговите ментори, определени неправителствени организации, с влияние в европейските институции, т.е. затваря всякакви вътрешни механизми, за да може след това да се обърне към Европейския съд за правата на човека".

"На въпрос дали председателят на ВКС Лозан Панов трябва да си подаде оставката, Гешев съобщи, че това е проблем на съдебната власт и че председателят на ВКС е с политическа насоченост. "В институцията, която аз представлявам има много проблеми, аз първо ще се насоча към моите проблеми и след това , ако сме безгрешни бих си позволил да коментирам друга институция".