"Бях подкрепен от професионалната общност. Това е видимо. Не толкова от прокурорската колегия, а явно съм подкрепен от цялата професионална общност - това е едно огромно доверие, което съм длъжен да оправдая" - това коментира пред журналисти днес заместник-главният прокурор Иван Гешев във връзка с номинацията си за поста на Сотир Цацаров.

"Аз не съм човек, който ще избяга нито от отговорност, нито от доверие. Нито бягам от битки, нито от това да изразявам личното си мнение. Не ме е страх какви ще са последствията, важно е да казваш истинататрябва да правиш каквото трябва, а да става каквото ще", подчерта той.

По повод това, че е единственият кандидат за поста до момента, Гешев заяви:

"Доста дълго и подробно коментирах. Казах какво ще стане и то вече се случва. Само ще ви върна към една друга процедура, когато 17 човека номинираха един друг бъдещ главен прокурор, който беше сам, но такива реакции нямаше. Той беше един успешен главен прокурор, поне за мен. Говоря за г-н Велчев (Борис Велчев, който предшестваше Цацаров на поста - б.р.). Така че нямам време да коментира, а имам много робота. Ще коментирам наесен, когато наближи".

Днес е последен ден за издигане на кандидатури за следващ главен прокурор. Засега единствената номинация, зад която застана цялата Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, е именно тази на Гешев.