Окръжният съд в Стара Загора остави за постоянно в ареста 26-годишния Георги Георгиев, обвинен за нападението и нанасянето на 21 прорезни рани с макетен нож на 18-годишната Дебора Михайлова. Обвиняемият обжалва оставането си в ареста, като изтъкна, че не е отправял заплахи, не е запознат с делото и малката му дъщеря имала нужда от неговата подкрепа. 

Още снимки вижте тук >>> 

От Окръжната прокуратура в Стара Загора поискаха обвиняемият да остане за постоянно в ареста с мотив, че е обществено опасен, обвинен е в тежко умишлено престъпление, налице е обосновано предположение, че именно той е отправил шест закани за убийство към 18-годишното момиче. Освен това Георгиев е с влязла в сила присъда за престъпление срещу личността.

Според защитата му адвокат Петко Кънев обаче съставът на Районния съд, който на 31 юли остави в ареста 26-годишния мъж, е незаконосъобразен. Той добави, че това е "класически пример как не трябва да функционира съдебната система".

По думите на юриста има сериозен обществен и медиен натиск за задържане на клиента му на всяка цена. Защитникът на Георгиев призова съдът да се абстрахира от общественото мнение и да постанови решение по убеждение и изтъкна, че "липсват данни за извършено престъпление".

Снимка: Булфото

26-годишният Георгиев пък каза пред съда, че не е отправял заплахи и поиска по-лека мярка.

"Не съм отправял заплахи и не съм запознат с делото. Моля да смените мярката ми с по-лека! Имам малко дете (бел. ред.: дъщеря), което се нуждае от моята подкрепа. Не съм се укривал и ще се явявам на всички призовки", каза той пред съдията, след като обжалва оставането си в ареста.

В крайна сметка съдът го остави за постоянно в ареста. Решението е окончателно. С определението на съда се потвърждава решението на долната инстанция.

"Това беше едно очаквано решение на Окръжния съд", каза пред журналисти след заседанието адвокат Петко Кънев. "Искрено се надявам това да не се повтаря повече и да се налага да се съди някой на база на нечии свидетелски показания", каза още защитникът, цитиран от БТА. По думите му максималният срок за задържането под стража на Георгиев по обвиненията за закани за убийство е до осем месеца. 

Това е втората мярка за неотклонение спрямо Георгиев. По обвинението за нанасянето на 21 порезни рани с макетен нож, Окръжният съд го освободи на 5 юли с мотив, че описаните в експертизата наранявания са лека телесна повреда. Именно това решение предизвика поредица от протести в цялата страна и доведе до оставки и уволнения. 

Според първите показания на жертвата пред полицията, на влизане в дома ѝ извършителят я ударил по главата с юмруци, след което си спомня, че се събудила обляна в кръв и потърсила помощ.

След нападението, извършено на 26 юни, бе установено, че 18-годишната Дебора Михайлова, бивша приятелка на обвиняемия, е със счупен нос, а след множеството прорезни рани бяха направени 400 шева по тялото ѝ. Впоследствие стана ясно, че разрезите са направени така, че да не бъдат засегнати кръвоносни съдове. 

Снимка: Булфото