Съдия Галина Захарова представи пред ВСС своята концепция за работата на Върховния касационен съд /ВКС/ по време на процедурата за избор на председател на съда, в която тя е единствен кандидат. Тя определи себе си като "професионален кандидат" и "пръв между равните".

В рамките на 20-ина минути Галина Захарова представи визията си за развитието на върховната инстанция и очерта как вижда ролята на нейния председател.

"Аз съм професионален кандидат", посочи Захарова като отбеляза, че изборът за председател на ВКС е въпрос на принципни приоритети - "дали ние искаме да постигнем едни или други базови принципи". По думите й "ВКС е призван да отстоява на най-високо ниво ценностите на правовата държава".

Галина Захарова акцентира върху темата за независимостта на съда, която по думите й се гради на компетентността. "Независимостта е състояние на духа" посочи тя.

"Противоречивата съдебна практика е сериозен проблем и на базата на независимостта на съдебната власт, така се създава впечатлението, че законът се прилага по един начин спрямо едни и по друг спрямо други", заяви още Захарова.

Кандидатът за председател на ВКС отбеляза също, че тя и колегите й искат да постигнат "отстояване на безупречен професионализъм - знаещият и можещият съдия е абсолютният гарант за правата на човека".

Захарова допълни, че е нужно сериозно обучение на магистратите, за което обаче е нужно време и достатъчно кадри, които да отделят от своето време за да се развиват и усъвършенстват.

Галина Захарова изрази тревога пред Пленума на ВСС от обстоятелството, че "непрекъснато, ние, като българска държава получаваме упреци за неправилно прилагане на законодателството и осъществяване на правораздаването". По думите й, за да се анализират пропуските и забележките отправени с решенията на ЕСПЧ и Съдът на ЕС е необходимо време и човешки ресурс.

Въпросът със съдебната карта не е решен, посочи Захарова в отговорите към зададените към нея въпроси.

"За да се намери решение, трябва действено самоуправление на съдиите, а не само от ВСС. Трябва да има много широко обсъждане и консултации с различни органи. В това число и местната власт, като се вземе предвид броя население и картината на престъпността", посочи тя.

"Не може механично да бъдат закривани съдебни институции заради това, че те са слабо натоварени или в тях работят малко хора. Дейността на един съд не е само правораздавателната му дейност, а и осъществяване на връзки с гражданите", отговори Захарова.

Проблемът с Единната информационна система на съдилищата е болен въпрос, каза Захарова и припомни, че ВКС в момента отказва да я използва.

Тя се обяви за запазване на броя съдии във върховния съд и дори каза, че при определени обстоятелства би предложила увеличение на щата.

Снимка: БТА

Галина Захарова е известна като дългогодишен съдия с изключителен авторитет и доверие сред колегите си. Към момента е зам.-председател на съда и ръководител на наказателната колегия.

Според главния прокурор Иван Гешев, който ѝ пожела успех, не това дали ще има или не избор е най-важното.

"Процедурата да протече професионално и при спазване на изискванията на закона и съм сигурен, че колегите от ВСС ще проявим уважение към самите себе си, към институцията, която представлява ВСС, към колегите магистрати, и че няма да позволим опити процедурата да се превърне, както при моя избор, да ѝ се предаде жълт оттенък", каза Гешев на влизане на заседанието на ВСС за избор на председател на Върховния касационен съд.

Снимка: БТА

Настоящият председател на Върховния касационен съд Лозан Панов определи съдия Захарова като "достоен последовател на политиката му през последните седем години" и обяви, че категорично я подкрепя.

"Смятам, че съдия Захарова има достатъчно достойнства и ще бъде един достоен последовател на политиката, която съм водил във ВКС. Дефицитът на достойнство във ВСС безспорно е проблем. Вярвам, че днес този дефицит няма да се прояви и ВСС ще има най-малкото инстинкт за самосъхранение", каза Лозан Панов.

Захарова получи подкрепа и от правосъдния министър.

"Съдийското самоуправление е една от върховните ценности от гледна точка на това да имаме независимо правосъдие и съд. След като е подкрепена толкова категорично от колегите от ВКС за мен това е един много положителен знак и за пореден път показва колко е важно да подкрепяме съдийското самоуправление и да го гарантираме", каза правосъдният министър Надежда Йорданова.

Тя отказа да коментира хипотезата - провал на избора - преди да стане ясен резултатът от гласуването.

Галина Захарова получи подкрепата и на Пленума на съда. Кандидатурата ѝ беше издигната от Общото събрание на съдиите във Върховния касационен съд.

Членовете на съдийската колегия във ВСС и правосъдният министър не се възползваха от правото да издигнат кандидатури.

Изборът на председател на ВКС е третият голям избор, който осъществява този състав на Висшия съдебен съвет. А за да има днес такъв, тази номинация трябва да получи подкрепата на поне 17 от съдебните кадровици. ВСС в момента заседава в намален състав от 22-ма членове, тъй като трима - един от прокурорската колегия и двама от съдийската подадоха оставки и техните места не са попълнени. Има и двама отсъстващи - един в отпуск и един по болест.

Мандатът на Лозан Панов изтича на 10 февруари.