ДАНС, МВР, Прокуратурата и Комисията за противодействие на корупция влязоха в Община Омуртаг.

От прокуратурата съобщиха, че са започнали текущо разследване в Общината. Издадено е постановление по чл. 159 от Наказателно-процесуалния кодекс и са изискани документи, касаещи обществени поръчки, каза  говорителят на Окръжната прокуратура в Търговище прокурор Васил Ангелов пред БТА.

По думите на Ангелов "разследването е в начален етап. Извършват се претърсвания и на различни адреси на лица и фирми в града." Няма задържани, добави Ангелов.

Според източници на NOVA се извършват претърсвания и изземвания в общината, в дома на кмета Ешреф Ешрефов и баща му, както и в офиси на фирми, свързани с бащата. Първоначалните данни сочат, че кметът Ешрефов е възлагал обществени поръчки за дърводобив на баща си, като за целта са използвани множество "кухи" фирми. Освен за конфликт на интереси, антимафиотите търсят данни и за документни измами и злоупотреби.

"Община Омуртаг оказва съдействие при разследването. Администрацията и служителите сътрудничат на представителите на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ)", каза кметът на града Ешреф Ешрефов пред БТА.

"Общината не е запечатана. Текат процесуално-следствени действия. Разпитани са служители от различни отдели. Има притеснение сред администрацията", каза още Ешрефов.

По думите му претърсване е имало и в дома му. Семейството му е добре.

"Нямам никакви притеснения. Истината ще излезе на яве", бе категоричен той.