Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) отхвърли обжалванията на Румъния и Литва по присъди на този съд от май за участието им в програмата за тайни затвори на ЦРУ, предаде Франс прес, на която се позова БТА.

Двама затворници от Гуантанамо - Абд ар Рахим ан Нашири (срещу Румъния) и Абу Зубайда (срещу Литва) бяха заявили, че са били държани в тайни затвори в тези страни между 2004 и 2006 г. и са били подложени на психическо и физическо насилие.

До момента нито Букурещ, нито Вилнюс са признали на техни територии да е имало тайни затвори и обжалваха присъдата от май. Съдебният състав обаче единодушно отхвърли обжалванията им.

Снимка: Shutterstock

"Съдът заключава, че Литва е приела таен затвор на ЦРУ между февруари 2005 и март 2006 г., че г-н Зубайда е бил задържан там и че националните власти са знаели, че ЦРУ го подлага на отношение, нарушаващо Европейската конвенция за правата на човека", се казва в становището на ЕСПЧ.

Препоръчва се на литовските власти да проведат възможно най-бързо пълно разследване по въпроса и при необходимост да накаже виновните лица. Литва е осъдена да изплати 100 000 евро на ищеца и 30 000 евро съдебни разходи.

Съдът в Страсбург стигна до същите заключения в делото на Абд ар Рахим ан Нашири срещу Румъния, която ще трябва да изплати 100 000 евро на жалбоподателя.

ЕСПЧ също препоръчва на Букурещ да извърши разследване и да се опита да получи уверения от американските власти, че Ан Нашири няма да бъде осъден на смърт.

Полша вече беше осъдена от ЕСПЧ по сходно дело през 2015 г.