Собственикът на оръжейната фирма ЕМКО Емилиян Гебрев сезира главния прокурор Иван Гешев за "закононарушения и корупционни действия, извършвани от представители на изпълнителната и законодателна власт".

В писмо до медиите от фирмата уточняват, че през последните три години са подавали конкретни сигнали за това, включително и до държавното обвинение.

Става дума за сигнали, жалби, писма и резултати от независими разследвания у нас и в чужбина, свързани с действия от страна на лица, свързани по различен начин с офшорната фирма "Виафот" срещу "ЕМКО" и "Дунарит" АД. В писмото се изброяват случаи, за които се твърди, че в "организирана престъпна група", която иска да се смени собствеността на "Емко", има настоящи и вече бивши висши държавни служители, включително министри.

В писмото пише още, че има натиск и въздействие върху съдии от Върховния административен съд и Комисията за защита на конкуренцията за отмяна на взети в полза на "Емко" и "Дунарит" решения.

Гебрев се оплаква и от брутален административен натиск и произвол от страна на министерствата на вътрешните работи и на икономиката, както и от "хибридни действия" на ДАНС и Специализираното правосъдие срещу инвестиционната дейност на оръжейната фирма.

В сигнала до главния прокурор Емилиян Гебрев се оплаква още от умишлено протакане на разследването на опита за убийство срещу него, сина му и директор в ЕМКО.

"Вече повече от година и половина след възобновяването на разследването по мое настояване, то продължава да буксува. Надяваме се прокуратурата, както и другите отговорни държавни органи най-после да влязат в ролята на защитници на закона, на интересите на гражданите, на икономиката и на обществото и да опровергаят широко разпространеното впечатление за точно обратното", пише още бизнесменът.

 

Миналата година Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) внесе иск в Софийския градски съд за конфискация на имущество за 13 млн. лева на собственика на "Емко" и сина му. Самият Гебрев е разследван от Спецпрокуратурата за организирана престъпна група за пране на пари, свързана с източването на КТБ.

През 2015 година пък оръжейният бос стана международноизвестен, след като бе направен опит той синът му и един от директорите на компанията да бъдат отровени. Едва в началото на тази година за случая бяха задочно повдигнати обвинения на трима руски граждани, сред които е и основен заподозрян за участието в отравянето на Сергей Скрипал в Солсбъри през 2018 г.