Апелативният специализиран наказателен съд трябва да се произнесе в четвъртък по мярката за неотклонение на собственика на "Тад Груп" Иван Тодоров, който на 31 юли бе пуснат от ареста срещу парична гаранция в размер на 100 000 лева.

В рамките на едно съдебно заседание апелативните спецмагистрати трябва да разгледат и жалбата на самия Тодоров срещу постановената му мярка за неотклонение, и протестът на прокуратурата, съобщи bTV.

Шефът на "ТАД Груп" не е съгласен с наложената му парична гаранция от 100 хиляди лева, а държавното обвинение настоява за по-тежка мярка, защото има доказателства за съпричастността на Иван Тодоров към кибертероризъм.

Ръководената от него фирма е разследвана за направена хакерска атака срещу Националната агенция за приходите, при която бяха източени личните данни на над 5 милиона души. 

Адвокатката на Тодоров Ина Лулчева обаче коментира пред журналисти, че по делото няма нито едно доказателство клиентът й да има каквото и да е отношение към това, че някой е копирал тези данни от НАП. Тя уточни, че паролите на иззетите от фирмата компютри ги знаят единствено работещите на тях, а не собственикът. И допълни, че има назначени компютърни експертизи, но те все още не са изготвени.