Апелативният съд във Варна постави под домашен арест Танер А., обвинен в убийството на баща си, извършено на 3 август.

В открито заседание във вторник Апелативният съд е преценил за наложително да назначи съдебномедицинска експертиза, която да установи здравословния му статус. От заключението на вещото лице е видно, че състоянието изисква комплексно лечение, което е несъвместимо с условията на следствения арест. Задържането под стража създава реални рискове за влошаване на здравето и за живота на Танер А., става ясно от прессъобщение на съда. 

В днешното заседание представителят на Апелативната прокуратура е предложил обвиняемият да бъде настанен за лечение в затворническата болница в София. Адвокатът обаче е настоял за домашен арест.

Въззивната инстанция се солидаризира изцяло с правните изводи на Окръжния съд: събраните доказателства подкрепят обоснованото предположение за съпричастността на обвиняемия към извършеното. Правилно първостепенният съд е приел, че има опасност Танер А. да се укрие или извърши престъпление.

Настоящият съдебен състав обаче съобрази заключенията на съдебно-медицинската експертиза. Те обуславят наличието на важни причини от здравословен характер, които налагат вземане на втората по тежест мярка за процесуална принуда - домашен арест. Чрез нея ще се предотвратят рисковете от укриване и извършване на противоправно деяние.

Апелативният съд указа на органите на досъдебното производство да уведомят кмета на селото и социалните служби за предприемане на незабавни мерки, съобразени със социалния статус и здравето на обвиняемия на адреса, където ще търпи ограниченията на домашния арест. Той няма близки, които да се грижат за него. Прокуратурата трябва да прецени и необходимостта от настаняване в специализирано заведение за преценка на психическото състояние на обвиняемия.

Танер А. бе привлечен към наказателна отговорност за това, че на 3 август отнел живота на 69-годишния си родител в тервелското село Зърнево. Седмица преди деянието Районният съд в Тервел е издал заповед за незабавна защита с мерки за закрила по отношение на бащата. След престъплението синът получил остър инфаркт, бил хоспитализиран и са му поставени стендове.

Окръжната прокуратура в Добрич внесе иск за налагане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража", който Окръжният съд уважи. След решението от съда, той обжалва постоянния си арест. Заседанието на първата инстанция се проведе в болничното заведение. Като още тогава защитата поиска "домашен арест", но съдът наложи най-тежката мярка.

Определението, с което Апелативният съд във Варна взе мярка "домашен арест" по отношение на Танер А., не подлежи на обжалване.