Окръжният съд в Монтана наложи постоянна мярка за задържане под стража на 29-годишния М.Г.Д. от Добрич, който на 15 май предизвика верижната катастрофа с 4-ма загинали на главен път Е-79 в района на монтанското село Долна Вереница, съобщиха от Съдебната палата.

Разследващите са установили, че кървавият пътен инцидент е станал на мокър участък от пътя към 16,30 часа на 15 май, след като шофьорът навлязъл с висока скорост в десен завой, загубил управлението на тежкотоварния камион и блъснал движещия се в насрещната лента лек автомобил с четирима души в него. Сблъсъкът предизвикал верижен удар с друг ТИР и цистерна, движещи се зад колата.

Жертви на зверския удар станаха 22-гoдишнaтa студентка Aлeкcaндрa Боянова, 46-гoдишнaтa ѝ мaйкa Гaля, кoятo имала рожден ден, 62-гoдишният шoфьoр на автомобила, в който пътували - Никoлaй Т. и 59-гoдишнaтa му cъпругa. Cъпрузитe ca oт ceлo Ружинци, a мaйкaтa и дъщeрятa oт Бeлoгрaдчик. Чeтиримaтa пътувaли към Мoнтaнa. 22-гoдишнaтa Aлeкcaндрa билa cтудeнткa в cпeциaлнocт "Нaчaлнa пeдaгoгикa" в Югoзaпaдния унивeрcитeт в Блaгoeвгрaд, a в мoмeнтa билa нa cтaж в ocнoвнoтo училищe в Бeлoгрaдчик.

Турският граждани на 50 години, шофирал другия ТИР, е настанен в болница с различни наранявания.

Срещу М.Г.Д., който беше задържан веднага след катастрофата, е образувано досъдебно производство за нарушение на Закона за движение по пътищата и причиняване на смърт по непредпазливост на четирима души, за което се предвижда наказание от 5 до 20 години затвор, уточниха от съда.