Ще съдим "Софийска вода" за неверни данни в доклад, в който се твърди, че при нас се изливат 290 л. на секунда вода от яз. "Студена". Това обяви пред bTV Константин Стаменов, директор "Стратегическо планиране и инвестиции" в "Стомана" - Перник.

"Целият отток на яз. "Студена" е 350 л в секунда преди режима. Ако 290 л се изливат в "Стомана", то вода няма да стига до града. Това излиза от доклада на "Софийска вода", ние сме ги предупредили, те не реагираха и ще ги съдим", обясни Стаменов.

Той бе категоричен, че няма и не е имало нерагламентирано отклоняване на води.

"Консумацията на вода на предприятието е намалена преди 15-20 години. Ние инвестирахме 20 милиона във водния цикъл и консумацията на завода падна. Тя в момента е 2% от консумацията на града преди режима", каза още директорът в "Стомана".

Той обяви още, че заводът използва вода за промишлени нужди, защото тя не преминава през пречиствателна станция.  

"Когато стана ясно, че предстои режим на водата, ние помолихме да бъде намален дебитът към нас. Имахме притеснения още през лятото, че ще се стигне до режим. Не сме подавали сигнал, защото това е отговорност на ВиК - Перник. Всеки месец ние подаваме заявление какви количества ще са нужни за предприятието, като обикновено дебитът е над този, който ни е необходим. Разрешението за това се подписва от министъра на околната среда", коментира още Константин Стаменов.

По думите му, преди това от завода са ползвали вода от яз. Пчелина, но след разграбването на съоръженията е останал яз. Студена.