Омбудсманът Диана Ковачева бе избрана днес от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа за български съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). Това обяви ръководителят на пленарното заседание.

От общо 214 подадени гласа и 201 действителни, Ковачева печели мнозинство със 115 гласа пред съперниците си Галя Вълкова - съдия от Софийския градски съд, (73 гласа) и директора на Европейското училище по принудително изпълнение Драгомир Йорданов (13 гласа).

Ковачева получава деветгодишен мандат, който трябва да започне до три месеца.

При първото гласуване един глас не достигна на бившия правосъден министър в първия кабинет на Бойко Борисов, за да бъде избрана. 120 души я подкрепиха при изискуемо мнозинство от 121 гласа.

Диана Ковачева е родена на 16 юли 1975 г. Завършва "Право" в Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 1999 г. Има магистратура по право на Европейския съюз от СУ и магистратура по право на Европейския съюз и съдебна система от Университета Нанси II.

От 2021 г. Ковачева е професор по международно право и международни отношения в Института за държавата и правото на Българската академия на науките.

В продължение на близо 10 години е директор на Transparency International - България. От 2011 г. до 2013 г. е министър на правосъдието.

През 2016 г. беше избрана за заместник-омбудсман на България, а след това и за омбудсман, който пост заема до днес.

През 2014 г. Ковачева е удостоена от Кралица Елизабет II с орден на Британската империя за приноса ѝ за противодействие на корупцията и усилията ѝ за прозрачна и ефективна съдебна система.

Мандатът на настоящия ни съдия в ЕСПЧ Йонко Грозев изтича на 12 април.