Под наблюдението на Районна прокуратура - Благоевград се води разследване за извършено престъпление за причиняване на средна телесна повреда на малолетно дете, съобщиха от прокуратурата.

Вчера около 16:30 часа в полицията в Благоевград е постъпил сигнал от Центъра за спешна медицинска помощ в града за 4-годишно дете с множество изгаряния по тялото.

Установеното местопроизшествие на ул. "Липа" в Благоевград е посетено от дежурна оперативна група. Констатирано е, че в имота има новоизграждаща се пристройка към къща, съобщават от прокуратурата. Именно там пострадалото момче, заедно със 7-годишния си брат запалили огън, като използвали запалка и намиращите се наоколо отпадъци. По-малкото момче се спънало и паднало в огъня по гръб. Брат му се изплашил и извикал майка им, която по това време се намирала в къщата, съобщават от прокуратурата.

Пострадалото дете е транспортирано за оказване на медицинска помощ до болницата в Благоевград. При прегледа е установено, че то е с около 40-50 процента изгаряния по тялото. Това е наложило спешното му настаняване в детско реанимационно отделение в столичната болница "Пирогов".

Понастоящем състоянието на 4-годишното момче е тежко, а получените при инцидента изгаряния създават опасност за живота на детето, посочиха от прокуратурата.

Действията по разследването продължават и към този момент. Установена е стопена пластмасова бутилка със специфична миризма на запалителна течност, намерени са и изгорелите дрехи на детето. Незабавно е уведомен орган за закрила на детето на местно ниво - дирекция "Социално подпомагане", отдел "Закрила на детето" в Благоевград.

Днес предстои провеждане на действия с оглед прилагане на координационен механизъм за защита на дете в риск по смисъла на законови регламенти. Проверява се и версията за оставянето на малолетното дете без надзор и достатъчно грижа от страна на родителя, което е създало опасност за неговия живот, посочват от прокуратурата.