Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев награди с по 1200 лева тримата служители от "Пътна полиция" на СДВР - старши инспектор Любомир Апостолов и младши инспекторите Елена Симова и Алек Каленски, които на 18 януари отказаха подкуп в размер на 10 000 евро от сириец, седнал зад волана след употреба на три вида наркотици.

Всички снимки вижте тук

"Вашите действия са повод за гордост и изключителен морален акт. Само с такива примери можем да възвърнем доверието на хората в системата" - с тези думи вътрешният министър се обърна към тримата полицаи на церемонията в Главна дирекция "Национална полиция". 

По думите на Демерджиев постъпката на тримата е пример за останалите. Той посочи, че всеки подобен акт ще бъде възнаграден подобаващо. 

Старши инспектор Любомир Апостолов категорично заяви, че задължение на всеки униформен е да не се отклонява от закона. Той сподели, че в практиката си има опити, макар и не толкова чести, водачи на пътя да се опитват да избегнат санкции, но предлагането на подобна сума като подкуп е прецедент. Апостолов благодари и на колегите си от Пето РУ и патрула от СОД, които също са били на място - "заедно показахме, че в МВР се работи екипно".

Снимка: МВР
 

Според Елена Симова тя и колегите ѝ са реагирали адекватно. Уведомихме началника ни на място, както и дежурния, не сме се поколебали, посочи тя. Елена разказа, че първо им е била предложена крупната сума, след това скъп часовник и още една сума, която шофьорът е имал в себе си.

Снимка: МВР

Същевременно Софийският градски съд постанови най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" за 23-годишния сириец Ахмад Камиран, съобщиха от държавното обвинение.

Снимка: Bulphoto

Младият мъж бе задържан и привлечен като обвиняем за това, че на 18 януари около 1 часа на бул. "Дондуков" в София е управлявал лек автомобил след употреба на канабис, амфетамин и метамфетамин, установено след извършена проверка от служители на реда. Обвиняемият предложил подкуп на полицейските служители 10 000 евро, за да не го задържат и да му върнат свидетелството за управление на моторно превозно средство. Чужденецът е отведен във ВМА за кръвна проба, която отказва да даде. При влизането в сградата на болничното заведение той предлага още 3000 лв. и скъп ръчен часовник, като поставя същите условия.

Съдът сподели доводите на прокурора, че са налице достатъчно доказателства, които водят до извод за обосновано предположение за съпричастност на Ахмад Камиран и към двете престъпления, за които е привлечен в това качество.

Магистратите приеха прие, че е налице и реална опасност от извършване на друго престъпление, поради което определи като подходяща най-тежката мярка за неотклонение.

Снимка: Bulphoto

Определението на Софийския градски съд не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийски апелативен съд.