Полицаят, отказал подкуп от 10 хиляди евро, разказа, че не за първи път отказва пари от нарушители.

МВР съобщи днес за случай от тази нощ, при който сирийски гражданин е предложил подкуп от 10 хиляди евро на полицай от "Пътна полиция". Пред медиите говори съответният служител на МВР младши инспектор Алек Каленски, който заяви, че досега три пъти му е предлаган подкуп, който той е отказвал, и по случаите се водят преписки.

"Такава крупна сума за пръв път се случва", каза Каленски и добави, че дори и за момент не си помислил да вземе парите, предаде БТА.

Полицаят разказа, че е бил на нощно дежурство със своя колежка, когато около 01.00 часа получили сигнал на разправа на хора от два автомобила на кръстовището на бул. "Дондуков" и "Мария Луиза", като е трябвало да се тестват водачите за алкохол и наркотици.

Снимка: БТА

Тестът на единия водач, сириец с български документи за бежанец, показал наличие на три вида наркотици - канабис, амфетамин и метаамфетамин. Шофьорът веднага бил задържан и вкаран с белезници в патрулката. След това мъжът е поискал да му се разхлабят белезниците, защото го болят ръцете. Младши инспектор Каленски влязъл в автомобила и задържаният пуснал на пода две пачки, като ги побутнал с крак към него. Мъжът му казал, че това са 10 хиляди евро, поискал е да бъде освободен и да му се върне шофьорската книжка, тъй като му е необходима за работа. Обяснил е, че има транспортна фирма, занимаваща се с превоз на товари от Турция към България. Полицаят веднага докладвал за случилото се на началника си.

Впоследствие сириецът е транспортиран до ВМА, за да му бъдат взети кръвни проби. По време на пътуването заявил, че има в себе си още 3000 лв. и златен часовник, които също предложил на полицаите, за да го пуснат.

Мъжът е сирийски гражданин с документи за бежанец, като разговарял с полицаите на български. Той е задържан за 24 часа в Пето районно управление. Установява се дали е криминално проявен и има ли предходни нарушения на пътя.

По случая работи Софийската градска прокуратура.