Жителите на Бяла излизат на протест в четвъртък в 11 часа пред Районния съд. Те ще изразят недоволството си от намалената присъда на Валентин Маринов. Той е подсъдим за това, че е пребил до смърт 18-годишния Александър. След като получи първо 20 години затвор, а след това 17 години, магистратите рязко намалиха наказанието на три години.

Битият Алекс изпадна в кома на 8 юли 2017 г., след като е ударен по главата. Инцидентът станал, когато Александър и негови приятели се прибирали от дискотеката. Били пресрещнати от група роми. Един от тях поискал на Алекс цигара и след като не получил, двете групи се сбили, при което младежът е бил ударен с бутилка.

По случая беше задържан 32-годишният Валентин с дебело криминално досие. Седмица след инцидента Алекс издъхна в болницата, а прокуратурата поиска доживотен затвор за Валентин Маринов. Адвокатът на Маринов подчерта, че при аутопсията категорично не е било установено телесно увреждане, получено от силен удар с юмрук в лицевата част на пострадалия. 

По тази причина Апелативния съд във Велико Търново преквалифицира деянието от убийство, извършено по хулигански подбуди, в умишлено нанесена лека телесна повреда, при която е настъпила смърт по непредпазливост. С това решение се е стигнало и до значителната промяна в наложеното наказание - от 20 на 3 години "лишаване от свобода" при общ режим.

Решението на Апелативния съд във Велико Търново може да бъде обжалвано пред върховната инстанция.