Бизнесменът Васил Божков, който от две седмици е задържан в Абу Даби, е направил постъпки пред чужда държава да бъде пуснат от ареста незабавно, съобщи БНТ.

Източници, близки до разследването на престъпната група на Божков, разполагат с оперативна информация, че в Обединените арабски емирства са пристигнали руски граждани, които са се застъпили пред местните власти за пускането на българския бизнесмен от ареста.

Медии от емирствата пък съобщават, че в понеделник негово височество шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум, вицепрезидент и министър-председател на Дубай, се е срещнал със Сергей Наришкин, който ръководи външното разузнаване на Руската федерация. 

Наришкин, който е в списъка на лицата, обект на европейски санкции заради украинската криза и има забрана да влиза в ЕС, включително в България, е имал срещи и с ген.-майор Талал Хамид бел Хул ал Фаласи, който е генерален директор на отдел държавна сигурност.

Според оперативна информация на нашите служби, тези срещи са осъществени, след като граждани на Руската федерация са посетили Васил Божков в ареста, а Наришкин е повдигнал въпроса за задържането на българския бизнесмен пред своите домакини.

До момента няма информация дали ОАЕ са готови да изпълнят искането за освобождаване на Божков.

Соченият за най-богат българин е обвиняем за ръководство на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице и подбудителство към престъпление по служба. Обвиненията срещу него бяха повдигнати на 29 януари. Още тогава обаче Божков беше извън България.

Няколко дни по-късно от прокуратурата съобщиха, че вече разследват бизнесмена и за убийства, принуди и изнасилвания, както и за участие в организирана престъпна група, действала в страната от 2012 г. досега.

Вчера пък стана ясно, че Националната агенция за приходите е наложила запори върху дялове на поне две компании на Васил Божков, чрез които се държат контролните пакети в "Ню геймс" (организаторът на "Национална лотария"), "Евробет" (което притежава конкурентната "Лотария България" и предлага онлайн числови игри), а също и дружеството - собственик на самолета на Божков.

Заедно с Васил Божков бе арестуван и основният акционер във ФК "Левски" Георги Попов. На третия издирван Александър Тумпаров е наложена рекордна парична гаранция в размер на един милион и половина лева, а на летището във Виена бе арестуван и Борис Бекяров, за когото има европейска заповед за арест.