Двама прокурори са получили заплахи за живота си. Това каза изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов на заседание на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) във връзка със скандала в съдебната система, последвал убийството на Мартин Божанов - Нотариуса. 

"В неделя на 11 февруари получих доклади, че двама прокурори от градската прокуратура са получили заплаха за живота си", посочи Сарафов. Единият е получил патрон в пощенската си кутия. Обвинителят намерил патрона след разходка със семейството си. Друга негова колега, също в неделя, прибирайки се, пред входната врата на жилището й открила кръст от клонки, каза Сарафов.

Снимки от заседанието на ВСС ВИЖТЕ ТУК>>

Според него това е конкретен план и предупреждение да внимават в работата си, да не бъдат активни в дейността си. Тези случаи не можем да извадим от контекста на ситуацията в момента, посочи той. И допълни, че ще поиска охрана за тях от правосъдния министър.

Според Сарафов заплахите били свързани по някакъв начин с разследването за убития Мартин Божанов - Нотариуса.  

Снимка: БТА

Пред магистратите той посочи още, че към момента не разполага с достоверна информация за частни клубове, магистратско влияние или съмнителни контакти между съдии, криминално проявени лица или лица с тежки репутационни зависимости.  

По време на изслушването Борислав Сарафов представи справки за работата на прокуратурата по досъдебни производства, образувани по сигнали за упражняван натиск срещу съдии. Той съобщи, че има две преписки. Едната е от 2017 г., образувана в Софийска градска прокуратура, към която е приобщен и сигнал от съдия Цветко Лазаров. По нея е възложена проверка на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП), впоследствие има отказ от образуване на досъдебно производство, като актът не е бил проверяван по реда на инстанционния контрол. На 6 февруари Върховната касационна прокуратура е указала на апелативната прокуратура да извърши проверка на отказа.

Втората преписка е от 2022 г. , тя е образувана по данни от ГДБОП, като на следващата година е образувано и досъдебно производство и е приобщен сигнал от съдия Владислава Цариградска. Разследването не е приключило, по него се извършват активни процесуално-следствени действия, посочи Сарафов.

Сарафов припомни, че е разпоредил проверка на законосъобразността на наложените откази за образуване на досъдебни производства и прекратяването на преписки, свързани с Мартин Божанов. Също така е назначил и ревизия на част от делата в Софийска районна прокуратура.

На свой ред министърът на правосъдието Атанас Славов заяви, че незабавно ще бъде задействан механизмът за защита на магистрати.

Снимка: БТА

"Обществената вакханалия със заплахи срещу магистрати трябва да спре. Разследването трябва да приключи, без колегите да се влияят от заплахи срещу тях", каза Сарафов.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет изслушва изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов и разследващия журналист и съосновател на фондация "Антикорупционен фонд" Николай Стайков. Поводът е информация за частен клуб на Мартин Божанов - Нотариуса, посещаван от магистрати.

Снимка: БТА

Трябва да се провери дали Мартин Божанов е бил информатор или е сътрудничил на МВР, каза по време на изслушването журналистът и съосновател на фондация "Антикорупционен фонд". По думите му Божанов е парадирал със специфичен свой статус.

Стайков добави, че до АКФ е стигнала информация, че Божанов е използвал син буркан в автомобила си, като добави, че трябва да се установи дали си го е купил или някой му го е дал. Също така, по думите му, е влизал на паркинга на спецпрокуратурата и спецсъда.

Той обяви, че Нотариуса е имал 4-5 телефона, като постави въпроса защо полицията е открила само два. Също така каза, че има данни, че пред клуба, както и пред ресторант "Осемте джуджета", са били паркирани полицейски автомобили. Той посочи, че по негова информация клуб "SS" започва да работи преди около 10 години и в него е работила жената на Божанов. Николай Стайков посочи, че в разговор с магистрати е разбрал, че съществуват членски карти за клуба.

Според журналиста моделът на Божанов е включвал подкупване на съдии за назначаване на определени вещи лица до предизвикване на несъстоятелност на определени фирми и решаване на определени дела с голям материален интерес. Той добави, че Божанов започва на "улично ниво" с малки имотни измами, но разширява кръга си на влияние, като издигането му е свързано с хора от съдебната система, на които е залагал и които се издигат до "едни изключително високи нива в съдебната система".

 

Снимка: БТА

Съдия Владислава Цариградска, която обяви, че е била заплашвана от Божанов, също присъства на заседанието. Тя изяви готовност също да бъде изслушана. Пред медиите съдийката разказа за натиск от страна на убития Божанов и липса на адекватна реакция от институциите, тъй като казусът е от 2020 г. Изслушването ѝ тепърва предстои.