Сфийският градски съд отложи делото срещу 40-годишния Димитър Любенов, който пиян и дрогиран предизвика катастрофа на Околовръстното шосе, при която загина французин. Причината е болен съдебен заседател. 

На заседанието днес трябваше да бъдат разпитани първите свидетели. Магистратите обаче насрочиха следващото за 5 юли.

Процесът за тежкия инцидент, предизвикан от 40-годишния софиянец, се гледа от Софийския градски съд. На 9 април негов състав проведе разпоредително заседание, по време на което прие, че във фазата на досъдебното производство и при изготвянето на обвинителния акт не са допуснати нарушения на процесуалните правила, нарушаващи правата на обвиняемия. Така бе даден ход на делото.

Катастрофата стана на 25 септември 2022 г. около 4.30 часа на Околовръстния път в София. Автомобилът на Любенов - "Порше Панамера", се е движил със 195 км/час, когато мъжът се е опитал да се включи от локалното платно в основното. При последвалия сблъсък с форд, в който е пътувало френско семейство, по-малкият автомобил се преобръща. 64-годишният Лорен Пети загива на място. 

В хода на разследването бяха събрани доказателства, че обвиняемият е управлявал поршето след употреба на кокаин и с концентрация на алкохол в кръвта си 1,73 промила. Установено е, че скоростта на автомобила е била 195 км/ч при ограничение 80 км/ч, както и че приближавайки лекия автомобил, в който са били французите, Димитър Любенов не е предприел действия за намаляване на скоростта или спиране. Затова и на 30 септември Софийската градска прокуратура преквалифицира обвинението срещу 39-годишния мъж от причиняване на смърт по непредпазливост в умишлено.

Ако бъде признат за виновен Димитър Любенов може да получи между 15 и 20 години затвор или доживотна присъда.