Софийският апелативен съд отложи гледането на мярката за неотклонение на задържания за смъртта на журналиста Милен Цветков.

Причината е постъпила в последния момент  преди заседанието молба от адвоката на 21-годишния Кристиан Николов - Любомир Таков. Той не могъл да се яви заради внезапен здравословен проблем.

Съдът отложи заседанието 16 юли.

Самият Кристиан, който иска да излезе от ареста, също не се яви днес. На 8 юли той отказа да бъде докаран от следствения арест в Съдебната палата и не пожела да се включи по видеовръзка. Причината за неговото нежелание била епидемичната обстановка, свързана с коронавируса.

От прокуратурата обявиха още, че той е отказал да се подложи на съдебно-медицинска експертиза. Обяснението на защитата беше, че студентът няма психични проблеми, затова не е необходимо. Все пак било дадено уверение на прокурора по делото, че това ще бъде направено.

Катастрофата стана навръх Великден, когато студентът в Германия блъсна с около 100 км в час спрялата на светофар кола на Милен Цветков. Тестовете установиха, че той е седнал зад волана след употреба на 4 вида наркотици.

Обвинение за катастрофата беше повдгнато и на майка му Десислава Николов, тъй като е управител на търговско дружество, собственик на джипа Audi Q7, който той е управлявал. Жената беше оставена на свобода срещу парична гаранция от 100 000 лв. 

Обвинения получиха и приятелката на Николов - Симона Цветкова, и Георги Иванов, син на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов, коио пътували заедно с Кристиан в автомобила. Те обаче избягали от мястото на инцидента, а след това отказали да сътрудничат на разследването, заявиха от прокуратурата. Двамата бяха пуснати срещу гаранция от по 10 000 лв.