Окръжният съд в Габрово наложи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на тримата роми, обвиняеми за побоя над продавач от магазин, съобщиха от съда.

30-годишният Петко Асенов, 20-годишният му брат Йордан и 21-годишният им племенник Никола Монев бяха доведени в съда в Габрово от ареста във Велико Търново с белезници на ръцете и краката. Те бяха отведени във Велико Търново, след като в Габрово избухнаха масови протести. Тримата са обвинени в причиняване на лека телесна повреда на Венцислав Иванов при побоя на 7 април в магазина на ул. "Николаевска", като деянието е извършено по хулигански подбуди. 

В съда братята и племенникът им казаха, че съжаляват и не искат да са в ареста. Служебните им защитници пък настояваха, че става дума за елементарен битов кандал, а клиентите им са задържани заради уличен натиск.

"Да не позволяваме на улицата и уличното правосъдие да въздействат на вашия съдебен акт", призова защитникът на Петко Симеон Тъпов, цитиран от "24 часа".

Магистратите обаче счетоха, че от събраните до момента доказателства – разпити на свидетели, съдебномедицинска експертиза, видеозапис и др., може да се направи обосновано предположение, че тримата са извършили престъплението, за което са привлечени като обвиняеми.

Съдът взе предвид и останалите изискуеми от закона предпоставки за налагане на най-тежка мярка за неотклонение, както и данните за предходни осъждания на тримата и за други висящи наказателни производства по отношение на един от тях, които определят обвиняемите като лица с висока степен на обществена опасност.

Определението на Габровския окръжен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.