Бившият окръжен прокурор на Плевен Иво Радев осъди държавното обвинение да му плати над 220 000 лева. Това е решил Софийският градски съд, след като през 2021 г. Радев заведе дело срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, съобщи правният сайт "Лекс".

През 2019 г. магистратът беше окончателно оправдан по обвинението, че е оказал натиск над прокурорка. След като беше привлечен като обвиняем, Радев беше отстранен от длъжност до приключване на делото, а сам подаде и оставка като зам.-шеф на Асоциацията на прокурорите. Процесът срещу него продължи 5 години, в които градският и апелативният съд в София го оправдаха, Върховният касационен съд (ВКС) върна веднъж делото за ново разглеждане, втората инстанция отново реши, че Радев е невинен и при повторното разглеждане върховните съдии оставиха решението в сила.

В своя иск срещу прокуратурата Иво Радев разказва, че се е явявал лично на всички заседания, като при всяко заставане на мястото на подсъдимия в съдебната зала усещал безсилието си срещу нелепото обвинение, съчетано със страх, че именно поради високата обществена длъжност, която е заемал, е възможно да бъде несправедливо осъден "за назидание".

Съдът отбелязва, че разгласяването на случая е генерирало огромен негативизъм спрямо Радев, а разликата между обвинение в престъпление и влизане в сила на присъда не е отчетена при формиране на отношението на обществеността. "Като обвиняем ищецът не е имал сили, нито възможност, да изрази позицията си, да обясни нелепостта на ситуацията, освен че такъв опит би прозвучал като оправдание за действия, представени от обвинението като престъпни", пише в решението на СГС.

"Формалната продължителност на наказателното производство е повече от пет години, но вредните последици от обвинението Радев търпи и след приключването му. Освен че до широката общественост не е доведена новината за претърпялото "фиаско" обвинение, съмненията у околните, че е извършил престъпление, не са категорично опровергани", се казва още в решението.

Съдът решава, че е справедливо да бъде уважен изцяло искът на Радев за обезщетение от 200 000 лева за претърпените от него неимуществени вреди от незаконното обвинение. Освен това прокуратурата трябва да заплати на ищеца близо 13 000 лева разноски за защита, както и 9000 лева за имуществените вреди от платени хонорари за адвокати и за здравни осигуровки.

Решението може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.