Бившият депутат и бивш главен редактор на в. "Дума" Юрий Борисов е осъдил Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) заради ареста си.

Ексглавният редактор на вестник "Дума" бе задържан на 9 септември м. г. по подозрения за шпионаж. По разследването по-късно бе арестуван председателят на сдружение "Русофили" Николай Малинов, а самият Борисов бе освободен.

"Осъдих Столична дирекция на вътрешните работа за арестуването ми на 9-ти септември 2019 г. във връзка с повдигнато обвинение в шпионаж. Не разбирам много юридическия изказ, но от решението на съда най-много ми хареса следното изречение: "От атакуваната заповед може да се направи извод, че лицето не е задържано...за извършено престъпление, а за да обслужи други цели...", написа в профила си във Фейсбук бившият депутат и публикува факсимиле от решението на Софийския районен съд.

Снимка: Facebook

От него става ясно, че районните магистрати осъждат СДВР да заплати адвокатските хонорари на защитниците на Юрий Борисов, като му присъжда и обезщетение. Размерът му обаче не е ясен, тъй като е заличен допълнително от документа. 

По разследването за шпионаж избухна скандал, след като задържаният Николай Малинов бе пуснат от ареста, за да отиде в Москва, където бе награден от руския президент Владимир Путин. В началото на февруари американският държавен секретар на САЩ Майк Помпейо пък обяви, че съдия Андон Миталов, който разреши на Малинов да излезе извън България, е със забрана да влиза в САЩ заради корупция.

Решението на Софийския районен съд не е окончателно и подлежи на обжалване и протест пред Административния съд в София.