Бивш български полицай, осъден за убийството на човек в катастрофа, беше задържан във Великобритания след повече от 7 години укриване, съобщи Нова телевизия.

Никола Ерелийски напуснал България в деня, в който съдът произнесъл присъдата му - 2 години затвор. Вчера ексслужителята на МВР поиска от съда да го пусне, но молбата му не беше изпълнена. 

През 2009-та Ерелийски се врязва в такси със 124 километра в час. Таксиметровият шофьор загива. А полицаят изчезва в чужбина, за 8 години.

"Брат ми го убиха преди 9 години е тук на 100- метра някъде. Остави две деца. Едното беше на две годинки, когато почина. Даже не ги помни. Надявам се да има справедливост. Искам да си излежи присъдата", показа мястото братът на загиналия Васил Николов.

"Денят, в който е разбрал, че присъдата му влиза в сила, същият ден е хванал самолета и е избягал", обясни адвокатът на пострадалото семейство Димитър Бозуков.

Нощта преди катастрофата бившият полицай изпил бутилка уиски, става ясно от разследването.

"Полицаят е отивал на работа. След като е пил цяла нощ, той отива на работа. Представете си каква работа ще свърши с този алкохол", допълни Бозуков.

Ерелийски обаче поиска от съда да бъде пуснат, защото изтекла давността на присъдата му.

"За да бъде спазен този закон би следвало той да бъде освободен, в противен случай смятаме че би се стигнало до нарушаване на конвенцията за правата на човека", заяви адвокатът му Катина Бончева.

Според прокуратурата давността наистина е му изтекла на 22 септември. но мъжът е задържан месец по-рано.

"Давността за изпълнение на наказанието на Ерелийски не е изтекла. Ние приемаме, че изтърпяването на наказанието му започва от датата на задържане", каза Георги Пенев от Окръжна прокуратура - Пловдив.

Съдът прие доводите на прокуратурата. И реши бившият полицай да излежи двегодишната си присъда, в пловдивския затвор, при общ режим. Адвокатът му ще обжалва.