Докато в по-голямата част от страната общинските съвети вече проведоха първите си заседания, а кметовете им положиха клетви, в созополското село Зидарово още спорят кой ще управлява в следващите четири години. В спора е замесен и бившият репортер от "Господари на ефира" Христо Бардуков.

Той спечели на първия тур в селото с 10 гласа аванс (290 гласа или 50,43% от вота). Загубилият кандидат Стойчо Петков от ГЕРБ, който е и бивш тъст на Бардуков, обжалва и на 7 ноември Административният съд в Бургас отмени резултатите.

Сред мотивите на съда е, че при ръчното преброяване на бюлетините, извършено в съдебно заседание, са установени съществени несъответствия с данните в протоколите. В жалбата си загубилият изборите пък посочва седем нарушения:

  • запечатването на чувалите с бюлетини не e извършено по законоустановения ред, което създава предпоставки за подмяна и опорочаване, пакетите с бюлетините, описани и сортирани в секция 13, не са подписани от членовете на СИК;
  • има драстично подправени протоколи и разминавания в първоначално описаните данни и вписаните впоследствие;
  • всички членове на комисията в секция 13, с изключение на председателя, са подписали протокола с особено мнение, липсва и отразяване на самите особени мнения;
  • има разминаване между ЕГН на хората, упоменати в избирателните списъци, и гласоподавателите;
  • неправилно тълкуване от страна на СИК на 19 бюлетини, които трябвало да бъдат отчетени в полза на единия или другия кандидат.

"Членовете от секция 13, са подписали протоколите с особено мнение, но не са изложили мотивите си, а това е нарушение", коментира пред "24 часа" Виржиния Хайк, председател на ОИК-Созопол. Тя обясни, че законът изисква мотивите към това особено мнение да бъдат посочени в отделен лист, който се прилага към протокола, което липсва.

"По смисъла на закона "особено мнение" означава несъгласие с резултатите, а по мое лично мнение членовете на СИК са вложили друг смисъл в този термин", допълва Хайк.

Сред нарушенията е и фактът, че чувалът с бюлетините от едната от общо двете секции в селото, е бил запечатан с лента, върху която не фигурират нито подписите на членовете на СИК, нито печат на СИК, а единствено на община Созопол.

Имало и случай, при който избирател се е явил с дефектна лична карта и СИК го е допуснала да гласува. Както и че в протокола на една от секциите имало множество поправки.

На свой ред Христо Бардуков обжалва решението пред Върховния административен съд и едва след като той се произнесе, ще е ясно ще има ли нови избори в Зидарово.

Стойчо Петков, натрупал 4 мандата зад гърба си, е бивш тъст на Христо Бардуков, който бе женен за дъщеря му. Досега двамата са били в един "отбор", но на тези избори бившият "Господар на ефира" бе издигнат от БСП, тоест вече е в отбора на кмета на Созопол Тихомир Янакиев.

Ако ВАС потвърди решението на Административния съд обаче, Централната избирателна комисия трябва да насрочи дата за нови избори.

Дотогава съдбата на селото ще е в ръцете на временно назначен управник.