Евгения и Николай Баневи бяха докарани в съда, където ще се гледа мярката им за задържане, след като вчера бяха екстрадирани в България.

"Аз съм майка на три непълнолетни деца, моето желание е да бъда пусната под гаранция, за да изпълня моя основен дълг", заяви Банева преди съдебното заседание.

Тя увери, че няма намерение да се укрива и изтъкна, че със съпруга й са били задържани на 26-ти октомври на летището в Ница, когато се прибирали към София.

"Напълно ще съдействаме на прокуратурата, за нас е много важно това дело да излезе и и ние да бъдем невиновни, защото нямаме намерение с моя съпруг да живеем като бегълци от нашата собствена държава до края на нашия живот", каза още бизнесдамата, цитирана от "24 часа".

Евгения и Николай Баневи бяха задържани във Франция преди месец и половина и вчера бяха екстрадирани с отделни полети

Снимка: БТА

Банева разказа, че още два дни преди да тръгнат за България разбрали, че около тях се "готви нещо" - техен шофьор им се обадил и им казал, че ги търсят от прокуратурата. Тогава се свързали с наблюдаващия прокурор Мария Дойчинова и имали уговорка да се видят следващият понеделник в 11 часа в Специализираната прокуратура.

"Много ясно искам да се знае, че ние никога не сме се укривали", повтори тя.

И изтъкна, че може лесно да се провери, че са резервирали полет за 26 октомври - искали децата да изкарат ваканцията си тук, а тя да отпразнува рождения си ден.

По думите й обвинението за пране на 1 млрд. лева срещу нея и съпруга й е пълен абсурд, защото в 99% от изброените фирми била никоя и никога не била изпълнявала никакви задължения.

Снимка: БТА

"Човек с минимално икономическо образование сам може да сметне колко предприятия трябва да бъдат източени, за да бъдат изпрани 1 млрд. лева", каза лаконично самият Николай Банев, цитиран от БТА.

Очаква се решението на съда, което обаче ще се забави, тъй като днес прокуратурата добави към делото от 120 тома обвинения нови 6 тома доказателства, с които семейството и адвокатите им се запознават сега.

Снимка: БТА

Вчера двамата бяха обвинени в няколко престъпления - участие в организирана престъпна група, длъжностно присвояване, укриване на данъци, пране на пари и незаконно държане на оръжие. Според прокуратурата та са виновни за източването на 84 млн. лева от приватизираните от тях предприятия "Полимери", "Елма", "Химически завод Панайот Волов" и "Топлофикация Казанлък". Освен това укрили данъци в общ размер от 4.3 млн. лева и "изпрали" 589 млн. евро. Информацията за последното била получена от намерените в дома на семейството документи на офшорни дружества, както и от свидетелски показания за приблизителните суми по сметките на тези компании.

Майката на Банев също беше привлечена като обвиняема като участник в организираната престъпна група, която според обвинителите е ръководена от него. Жената обаче няма да бъде задържана, заради напредналата й възраст - 78 години.

Евгения и Николай Баневи станаха част от серията операции на специализираната прокуратурата. Тя започна с хотелиерите Ветко и Маринела Арабаджиеви, които още се издирват, и алкохолния бос Миню Стайков, който беше задържан и оставен за постоянно в ареста.