Руснакът Александър Жуков, който е обвинен от властите на САЩ в компютърни измами за около 7 милиона долара, е бил екстрадиран вчера от България в САЩ.

Той се намира в затвор в Бруклин, щата Ню Йорк, съобщи в Туитър руското посолство в САЩ.

"В най-скоро време служители на генералното консулство на Русия в Ню Йорк ще посетят Жуков в затвора и ще му окажат цялото необходимо консулско съдействие", добавиха от мисията на Москва.

Жуков бе задържан в България през ноември 2018 г. по молба на САЩ. 38-годишният руснак бе издирван със заповед за арест на съдия от Районния съд на САЩ за източния район на Ню Йорк, Бруклин, за наказателно преследване по дело за конспирация за извършване на компютърни измами, от които са нанесени щети в размер на поне 7 млн. долара.

Престъплението е извършено в периода от септември 2014 г. до декември 2016 г. и е наказуемо в САЩ с лишаване от свобода до 20 години или с глоба, както и с двете. То се наказва с лишаване от свобода и по българския Наказателен кодекс.

Александър Жуков притежава и българска лична карта и живееше във Варна. След задържането му, на 8 ноември м.г. Окръжният съд във Варна определи временно задържане под стража до 60 дни с последваща екстрадиция в САЩ.