Варненският окръжен съд определи временно задържане под стража на руски гражданин, издирван от САЩ за компютърни измами, съобщиха от прокуратурата в крайморския град.

Временното задържане под стража е за срок до 60 дни с последваща екстрадиция в САЩ. Задържаният 38-годишен руски гражданин се издирва със заповед за арест на съдия от Районния съд на САЩ за източния район на Ню Йорк, Бруклин, за наказателно преследване по дело за конспирация за извършване на компютърни измами, от които са нанесени щети в размер на поне 7 млн. долара, уточняват от прокуратурата. Престъплението е извършено в периода от септември 2014 г. до декември 2016 г.

Руският гражданин притежава и българска лична карта и живее във Варна. Окръжната прокуратура във Варна е изпълнила и молба за правна помощ на Министерството на правосъдието на САЩ с цел събиране на веществени доказателства по наказателното преследване в САЩ, което не е погасено по давност. От дома на руснака във Варна са иззети компютърни конфигурации. Определението може да бъде обжалвано пред Апелативния съд в града.