Слави Тодоров - българин, мигрант в шотландския град Килмарнък, е осъден на 7 години затвор, след като е шофирал в Шотландия с алкохол в кръвта три пъти над разрешеното (0.64 промила при разрешени в страната 0.22) и е предизвикал катастрофа, при която загива пенсионер. 

Тодоров е пил водка, преди да се прибере вкъщи при съпругата си с кола по път до А70 в графство Айршир през юли миналата година. Неговият Range Rover Evoque се забива челно в таксито Ford Mondeo, управлявано от Нийл Маки на пътя от Койлънт до Айршир, отбелязва изданието.

76-годишният Маки е бил заклещен между волана и шофьорската седалка и по-късно умира в болница, получил множество наранявания.

Върховният съд в Единбург осъди 34-годишния Слави Тодоров по обвинение за причиняване на смърт след опасно шофиране под въздействието на алкохол.

След сблъсъка Тодоров се обадил на съпругата си и й казал: "Разбих колата, скъпа, съжалявам". Това той каза пред съда.

Свидетел е сигнализирал, след като видял катастрофиралите коли, а полицейските служители открили Тодоров да стои все още зад волана.

Пращайки в затвора шофьора убиец, съдия Лорд Ерихт му каза, че действията му са лишили вдовицата на г-н Маки от съпруга й, когото е познавала от почти 57 години. Съдията се обърна към Тодоров с думите, че употребата на значително количество алкохол силно е нарушило възможностите му да шофира. Съдията добави, че е взел предвид загрижеността, която Тодоров изразил към жертвата непосредствено след инцидента и разкаянието, което показал.

Заедно с присъдата Тодоров получава и 10-годишна забрана да шофира, след което трябва да се яви на повторни, при това удължени, курсове и тестове преди да седне зад волана отново.

Съдията се обърна към осъдения българин и с думите: Отбелязвам, че наскоро сте се върнали от България, където колите се движат от обратната на тази в Обединеното кралство страна, напуснали сте еднопосочен път и сте влезли в обратното платно на главния път (и така е предизвикал катастрофата - б.р.). Всичко това е във ваша полза.

"Но това, което изобщо не е във ваша полза, е, че сте имали алкохол в кръвта около три пъти над нормата, допустима за шофиране", категоричен е съдията.

Адвокатът на семейство Мъри заяви, че Тодоров не е подновил свидетелството си за управление нито в Обединеното кралство, нито в България. Той добави, че случилото се е трагедия за всички, но на първо място е трагедия за семейството на г-н Маки.