Софийската районна прокуратура привлече към наказателна отговорност обвиняем за причиняване на лека телесна повреда на служител на МВР на бул. "Околовръстен път" в София, съобщиха от прокуратурата. Става въпрос за протестиращия Иван Калчев, който бе задържан за 24 часа в 6-то РПУ в столицата затова, че опита да спре движението на Околовръстния път до резиденция "Бояна", където се провеждаше Националната среща на прокурорите с участието на главния прокурор Иван Гешев. 

Той бе задържан от полицаи, а вчера бе освободен от ареста.

От прокуратурата обясняват, че обвиняемият нанесъл удар с велосипед в областта на дясната на ръка на служителя от Дирекция "Жандармерия", което довело до разкъсно-контузна рана.

Спрямо обвиняемия е взета парична гаранция в размер на 1000 лв.

Калчев е протестиращ - от първия ден на блокадата на Орлов мост е на място, той е член на Зелено движение, негов защитник е бившият депутат от НДСВ и адвокат Минчо Спасов. Той също участва в проявите на протестиращите, като спря метрото в един от дните на протестите срещу правителството.

Иван Калчев твърди, че при задържането му срещу него е упражнена сила и е наранен гръклянът му, като за целта ще извади медицинско свидетелство.