Мъжът и жената от с. Каспичан, нападнали лекар от Център за спешна помощ в Шумен, са задържани с постановление на наблюдаващ прокурор от Районната прокуратура в града за срок до 72 часа, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура във Варна.

С.Р. и М.Р. бяха привлечени към наказателна отговорност за едро хулиганство, извършено с изключителна дързост и цинизъм, и отправяне на закани за убийство.

28-годишната жена има повдигнато обвинение и за причинена лека телесна повреда по хулигански подбуди на медицинския специалист при изпълнение на служебните му задължения.

Двамата са задържани като обвиняеми във връзка с бързо производство, започнато на 2 август 2022 година, работата по което продължава под ръководството и надзора на Районната прокуратура в Шумен.

Д-р Айлин Ахмед е получила лека телесна повреда в резултат от нападението.

25 годишната лекарка е била единственият лекар на смяна в Спешния център на болницата в Шумен. Трябвало е да прегледа дете с болки в корема, но по същото време е имало още 20 души, потърсили медицинска помощ заради хранително натравяне след сватбено тържество. Родителите на детето започнали да обиждат и заплашват младия лекар. Бащата е изведен от болничната стая от охраната, но майката останала вътре с детето.

"И майката ме нападна. Започна да ме души и ме разтърси. Детето, за съжаление беше свидетел на всичко това. Аз успях да се издърпам някакси", обясни д-р Ахмед пред БНТ.

Последвала и заплаха за убийство към младия лекар от страна на майката. "Думите ѝ бяха ще направя всичко за детето си, ще Ви убия. В този момент тя казваше, че всичко ще направи за детето си, пък аз правех всичко", каза още тя.