Родители нападнаха лекар в болницата в Шумен. По време на нощно дежурство те се нахвърлили върху 25-годишната д-р Айлин Ахмед, като майката дори се опитала да я души, предаде NOVA. Случилото се е от нощта в понеделник срещу вторник.

"Сестрата ми звънна и каза, че има няколко души с едни и същи оплаквания. Веднага отреагирах, прегледах ги, разпитах ги и обясних какъв е редът", разказа д-р Ахмед.

Според нея случаят не е бил спешен, но въпреки това тя казала, че ще ги прегледа и ще помогне.

"Когато влязох в регистратурата, за да обсъдим със сестрите реда на нещата, тъй като бяха много хора, мъж блъсна вратата. Агресивно ни каза, че детето е болно, има коремна болка и е със същите симптоми като останалите", каза лекарката.

По думите й веднага се обадили на дежурния педиатър.

"Бащата на детето започна да се държи по-арогантно, започна да използва нецензурни думи. Казах на сестрата да звънне на полицията и го помолих да напусне, докато дойдат полицаите. Той започна да се държи още по-агресивно. Започнаха нападки, тръгна срещу мен с цел нападение и в този момент дойде охраната и го изкара навън", добави д-р Айлин Ахмед.

Конфликтът обаче продължил.

"Изкараха го навън. В този момент съпругата на този мъж, т.е. майката на детето, ме нападна. Имаше опит за удушаване с думите: "Ще ви убия, ще направя всичко за детето си", въпреки че ние се опитвахме да направим всичко за детето й", обясни лекарката.

Тя е категорична, че не е имало забавяне в прегледа или нещо, което да е провокирало хората. Запитана дали според нея е можело да се действа по-адекватно и дали лекарите са допуснали някаква грешка, тя заяви, че такава не е имало.

"Ще търся правата си. Не искам този случай да остане безнаказан. Не искам това да продължава", добави тя.

От полицията потвърдиха за NOVA, че работят по случая и предстои да бъдат изяснени всички обстоятелства.

Междувременно от Българския лекарски съюз съобщиха, че са сезирали прокуратурата и че настояват за незабавни действия от страна на компетентните органи.

От организацията са категорични, че "няма да търпят лекари да бъдат заплашвани, подлагани на тормоз и душени, докато се опитват да си вършат работата". Настояват законът да бъде приложен с цялата му строгост.

"Пороят от обидни думи, придружени със закани за убийство и опит за душене на медицинско лице са недопустими!", посочват от Българския лекарски съюз и допълват, че ще се ангажират с юридическата защита на д-р Айлин Ахмед, както и на всеки друг лекар, който е подложен на насилие.

"Цялата организация, с всички налични ресурси, ще направи необходимото, за да бъдат подведени под отговорност  виновните", пише в позицията.