Специализираният наказателен съд отказа да пусне на свобода Маринела Арабаджиева и съпруга й Ветко и ги остави под домашен арест.

Според магистратите, ако са на свобода, те могат да извършат друго престъпление, макар да няма опасност да се укрият. Съдът не се съгласи и с доводите, че двамата се кандидатират за депутати. Независимо от процесуалното поведение на подсъдимите, обстоятелството за регистрация им на предстоящите парламентарни избори, не следва да бъде водещо обстоятелство при определяне на предпоставките за изменение на мярката им за неотклонение, смятат съдиите. 

Ден след като Маринела Арабаджиева се кандидатира за депутат от Бургас в листата на Александър Томов "Движение заедно за промяна", съпругът й Ветко Арабаджиев повежда списъка на същата формация, но в Пловдив-област и Пазарджик.

 

Арабаджиеви обясниха пред медиите, че са избрали да са част от листите на точно тази партия, защото в нея имали съмишленици и споделяли еднаква политическа идеология.

В двора на Спецсъда семейството се засече с Миню Стайков, който също поиска по-лека мярка за неотклонение.

Снимка: Bulphoto

Бизнесменът разбра, че е успял да осъди България в Страсбург минути преди да влезе в българския съд. И коментира, че е важно "да постигнем справедливост". Това била една от причините да влезе в политиката.

Защитничаката му определи решението на Съда по правата на човека като шамар за българската система и като доказателство, че правото съществува.

Стайков, който е обвиняем за данъчни измами, пране на пари и разпространение на акцизни стоки без бандерол, също ще се яви на изборите, но като кандидат за народен представител от партия "Бригада".