Пловдивският апелативен съд отмени условното предсрочно освобождаване на Георги Сапунджиев, постановено от Окръжен съд - Стара Загора, съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата в Пловдив.

Така осъденият Сапунджиев ще трябва да изтърпи остатъка от наложеното му наказание, което е шест години лишаване от свобода за това, че на 02 юни 2014 г. при управление на МПС е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на малолетния Паоло.

Въззивният съдебен състав е приел, че спазването на установения в затвора ред и трудовата ангажираност на осъдения по време на изтърпяване на наложеното му наказание не са достатъчни доказателства за неговото поправяне. За добро поведение на Г.С. е бил променен режима на изтърпяване на наказанието от "общ" на "лек".

Отделно от това, за положителните му прояви, осъденият постоянно е бил поощряван с домашен отпуск до две денонощия, от пет денонощия и годишна почивка извън затворническото общежитие от открит тип. В тази връзка апелативните съдии са отбелязали рядко срещаната от затворническата администрация активност - за престоя на Г.С. до момента са издадени 29 заповеди за награждаване с домашен отпуск, който в рамките на по-малко от три години е в общ размер от 102 дни.

В същото време, в материалите към затворническото му досие, съществуват данни, че осъденият продължава да не приема в пълна степен вредите, които е причинил с деянието си и размера на наложеното му наказание. По тази причина е прието, че с поведението си Г.С. не е дал предвидените в закона доказателства за своето поправяне, за да ползва привилегията на условното предсрочно освобождаване. Определението на Апелативен съд - Пловдив е окончателно.

Припомняме, че Георги Сапунджиев уби на пешеходна пътека в Стара Загора 4-годишния Паоло през 2014-а. Той беше осъден на 6 години лишаване от свобода, като лежа 4 г. и 1 месец, от които над година бяха домашен арест заради влошено здраве.

Дали Сапунджиев отново ще седне зад волана ще прецени КАТ, книжката му е отнета за 8 години.