Служителите в отдел "Пътна полиция" при Главна дирекция "Национална полиция" на МВР в София Ивайло Панков и Александър Истатков, които бяха задържани за вземане на подкуп, остават с мярка за неотклонение "задържане под стража". Това реши Софийският апелативен съд в състав Стефан Илиев, Калинка Георгиева и Иванка Шкодрова, съобщиха от САС.

Двамата униформени бяха задържани в края на ноември, след като поискали подкупи от по 500 лева от шофьори при проверки на разклона за Разлог, в района на село Долно Осеново и в кв. "Ораново" в Симитли чрез изнудване посредством злоупотреба със служебното положение. Панков и Истатков били командировани в Благоевградска област с цел антикорупция.

Според магистратите към момента има достатъчно данни от които да се направи обосновано предположение, че са извършили това, за което са обвинени. Няма опасност да се укрият при изменение на мярката, но може да се изведе обоснованост на опасността да извършат други престъпления.

Към момента защитната теза, че двамата полицаи са направили опит да пресекат част от злоупотреби с незаконно с изсичане и продажба на дървен материал в района на Благоевград, не е подкрепена от достатъчно доказателства, съобщават още от съда.

При промяна на доказателствения материал по случая, обвиняемите могат отново да поискат изменение на мерките си.